Csak a századik után jött össze

2006.08.10. 12:43
Csak száztizenharmadik Forma-1-es futamán nyert először Jenson Button, de van két pilóta, akiknek ennél is több rajt kellett az első sikerhez és még egy, aki szintén csak a 100. start után látta meg elsőként a kockás zászlót. A háromszoros exbajnok Sir Jackie Stewart szerint Button világbajnok lehet, a statisztikákat nézve erre kevés az esély.

Rubens Barrichello (fotó: AFP)
"A nyeretlensége lassan komplexussá vált, ám többé nem kell bizonygatnia a médiának, a közönségnek és a társainak, hogy képes nyerni. Már futamgyőztes, elég jó ahhoz, hogy újra megcsinálja, semmi akadálya, hogy világbajnok legyen" - nyilatkozta Jenson Buttonról a volt háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart, miután a Honda pilótája vasárnap a Magyar Nagydíjon 113. próbálkozásra tudott győzni.

Barrichello is esőben

Előtte csak három versenyző volt, aki századik nagydíja után aratta első sikerét a Forma-1-ben, de, legalábbis eddig, egyikük sem tudott vb-t nyerni. Hármuk közül kettő szintén esős versenyen törte meg nyeretlenségét, Button két hasonlóan lassan induló riválisához is kötődik, és ott volt mindhárom exlúzer diadalánál.

A késői győzelem rekordere épp Button jelenlegi csapattársa, Rubens Barrichello. A brazil 2000-ben 124. GP-jén állhatott először a dobogó tetejére a hockenheimi esőben, a magyar körülményekhez hasonló, izgalmas és változatos küzdelemben.

Trullit Button kergette

Button ekkor első szezonját futotta, célba ért, negyedik lett egy Williams-BMW-vel.


Button a hungaroringi dobogón (fotó: AFP)

A listán második Jarno Trulli teljesen száraz pályán győzött először, 2004-ben, élete 117. futamán, Monacóban. Button ekkor második lett, az utolsó tíz körben majd' letolta a pályáról a Renault-t, de végül 497 ezredmásodperccel mögötte maradt.

Az angol Fisichella sikerét is végignézte


Giancarlo Fisichella (fotó: AFP)
Az eddigi harmadik legkésőbbi nyertesnek, Giancarlo Fisichellának 110 verseny kellett első győzelméhez: 2003-ban, Brazíliában szintén esett. A körözést néhány körrel a vége előtt leállították, de tévedésből nem az akkor jordanes olaszt hirdették elsőnek, hanem Kimi Raikkönent. A baki kiderült, így a finn két héttel később, San Marinóban átadta serlegét Fisichellának.

Természetesen Button Interlagosban is rajthoz állt, de baleset miatt nem ért célba.

Fiatalabb, mint elődei


Jarno Trulli (fotó: AFP)
A hondás esélyeit a vb-címre csökkenti, hogy későn nyerő társaiból nem lett világbajnok. Barrichello azóta még nyolcszor győzött, Fisichella kétszer, Trulli egyszer sem, a pontversenyben sosem kerültek az első hely közelébe sem. Sanszát növeli viszont, hogy fiatalabb, mint három társa volt, amikor azok először kerültek a pódium tetejére: Barrichello és Trulli 28, Fisichella 30 volt, szemben Buttonnal, aki januárban múlt 26.

További reménysugás lehet, hogy Mika Hakkinennek is majdnem száz GP-t kellett várnia az első ünneplésig: 96. próbálkozásra jött össze neki, 1997-ben, Jerezben, majd a következő két szezonban világbajnok lett.