A Toyota versenyképes és folyamatosan fejlődik

2006.08.14. 14:06
Az olasz Jarno Trulli 2004 vége óta szerepel a Toyotánál, jelenleg a második teljes szezonját futja a japán istállóval. Elmúlt két éve nem volt könnyű, de mint eddig mindig, ura lett a helyzetnek, és a szezon közepe óta dobogós esélyekkel indul a futamokon. A Hungaroringen a magyar újságírókkal is találkozott: problémás váltásokról, az F-1-es pilóta feladatairól, új hároméves szerződéséről és dobogós helyekről beszélgettünk.
Gyengén kezdte a 2006-os Forma-1-es szezont a Toyota, az év közepére viszont a szezon legtöbbet fejlődött istállója lett. Az Amerikai Nagydíj óta pilótái, Jarno Trulli és Ralf Schumacher rendre a pontszerző helyeken futnak, a legutóbbi öt versenyen rendre az első nyolcban végzett valamelyikük.

Jót tettek a változtatások


Trulli Indianapolisban negyedik lett, Németországban hetedik, de mindössze három másodperc választotta el a negyedik Jenson Buttontól. Az olasz pilótával a Magyar Nagydíj hétvégéjén beszélgettünk.

"Átszervezések voltak, de úgy látszik, jól jöttünk ki belőlük. Mike Gascoyne távozott, úgy vezetők jöttek, az autót végül gyorssá és versenyképessé tettük, a gárda pozitívan reagált a változtatásokra" - mondta az istállónál történt változásokról a 32 éves pilóta. A Toyota a lassú rajt után rekordfizetése ellenére is kirúgta a technikai iagzgató Gascoyne-t, és a francia Pascal Vasselont ültette a helyére, ami jó döntésnek bizonyult.

A gárdát a szezon kezdetén a vártnál jobban visszavetette a gumiváltás, vagyis, hogy a Michelin abroncsokat idén Bridgestone-ra cserélték.

Az új kocsi jóval gyorsabb

"A TF106-os kocsit hamar elkészítettük, már tavaly ősszel, hogy minél jobban alkalmazkodhassunk az új gumikhoz. Ez viszont így is időbe tellett, de végül elértük, hogy igen versenyképesek legyünk. A gép folyamatosan fejlődik vele" - mesélt Trulli a váltás nehézségeiről.

A Toyota a legnagyobb költségvetésű istálló a Forma-1-ben, éves befektetésük mintegy 400 millió euró, bár ezt a csapatvezetők tagadják. A hatalmas beruházás június óta megtérülni látszik, az pedig végképp, hogy Monacóban bemutatták a TF106 továbbfejlesztett változatát, ami szintén nem került kevésbe.

"Nagyon fontos lépés volt a B bemutatása, mert jobb autó, mint elődje volt. Ráadásul pont azokon a részeken javult, amik nekem az előző gépen nem feküdtek, így gyorsabb is vagyok vele. A Bridgestone gumikhoz és az én stílusomhoz is idomul" - dicsért az olasz, aki az év elején hátrányban volt csapattársa mögött, de helyzetét fokozatosan, lépésről lépésre fordította meg.

A három év a bizalom jele


A Toyota menedzserei annyira elégedettek a munkájával, hogy a Német GP hétvégéjén az év végén lejáró szerződését három évvel hosszabbították meg, aza helye 2009-ig biztosított a Forma-1-ben.

Trulli szerint ez nem csak versenyzői karrierjének hossza miatt fontos, de győzelmi esélyeit is növeli: "Nagyon örülök a hosszabbításnak, a folyamatosság nagyon fontos a Forma-1-ben. A három év miatt azt remélem, itt leszek akkor is, ha az autó a legjobbak között szerepel. Sosem lehet tudni, mikor jön el ez a pillanat, de a sanszaim megnőttek az új szerződéssel. Lettek volna más ajánlataim egyébként, de így szerencsére nem kell azokkal foglalkoznom".

A három évnyi bizalom talán annak is köszönhető, hogy a változásokkor Trulli végig lojális maradt a gárdához, igaz, ő állítja, ennek semmi köze hozzá. "Személyesen nem érintettek a változások, a pilóta feladata, hogy a maximumra törekedjen, és a saját feladatával foglalkozzon. Megpróbáltam ezt tenni, nem a történtekkel foglalkozni".

Mindig a maximumot

A biztos szerződés pedig szintén nem fog változtatni a hozzáállásán: "Eddig is mindig a maximumot adtam a pályán, a teljesítményemnek nincs köze a hosszabbításhoz".

A remek amerikai, és a bíztató németországi futamokon Trulli igen közel került a dobogóhoz, de kisebb taktikai hibák miatt lemaradt, ám bízik benne, összejön még legalább egy harmadik hely ebben az évben.

"Kijárna már idén egy dobogós hely nekünk. A közelében voltam Indianapolisban, aztán Németországban sem sokon múlt, hogy lemaradtam. Bízom benne, hogy hamarosan a pódiumra állhatok".