Megbüntették Alonsót Monzában

2006.09.09. 17:42
Elvették a versenybírák Fernando Alonso három leggyorsabb, monzai időmérőn futott körét, így az ötödik helyett a tizedik helyről kell rajtolnia a vasárnapi Olasz GP-n. A spanyol pilótát a ferraris Felipe Massa jelentette föl, állítja, a vb-címvédő feltartotta őt utolsó gyorskörében. Alonso tagadja, hogy bárkit is blokkolt volna, és ezt mutatják a videófelvételek is.
Törölték Fernando Alonso monzai időmérőn futott három leggyorsabb körét, így a világbajnoknak az ötödik helyett a tizedikről kell kezdenie a vasárnapi Olasz Nagydíjat.

A pilóta pályán kiharcolt pozíciója azt követően került veszélyben, hogy a versenybírák a kvalifikáció után beidézték: Felipe Massa jelentése szerint a spanyol pilóta akadályozta őt utolsó gyors körénél.

"A harmadik szektorban legalább három tizedmásodpercet veszítettem miatta" - mondta Massa az autosport.com-nak.

A felvételeken nem látszott akadályozás

Alonso, miután bő öt perccel az időmérő vége előtt defektet kapott, a boxba ment, amit 1 perc 34 másodperccel a tréning leintése előtt hagyott el. Monzában a leggyorsabb körök 1 perc 21 másodperc körüliek, így a Renault-snak igyekeznie kellett, hogy időben körbeérjen, és futhasson még egy mért kört.

A pályára néhány száz méterrel Massa elé tért vissza, és kettejük között a távolság nem is csökkent számottevően, mert a brazil gyorskörön volt, míg a világbajnoknak hajtania kellett, hogy folytathassa az időmérőt.

A Ferrari próbálkozik

Massa nem tudott javítani legjobbján, majd a kvalifikáció után bepanaszolta Alonsót, aki a délutáni GP2-es futamot követően találkozott a bírákkal.

"Massa állítja, feltartottam őt. A kijövő körömet a maximumon futottam, nem blokkoltam senkit. Három-négyszáz méterrel mögöttem volt, szélárnyékot kapott, nem kéne elégedetlenkednie" - nyilatkozta a döntés előtt Alonso az autosport.com-nak.

A televíziós felvételek alapján egyértelműnek tűnik, Alonso nem tartott föl senkit, de idén a bírák Monacóban, majd a Hungaroringen is megbüntették Michael Schumachert ellentmondásos körülményeknél, egyszer pedig a spanyolt marasztalták el.

Olaszországban esélyes a Ferrari

Ezeket tekintve, a Ferrari otthonában, Olaszországban nem meglepő az újabb büntetés, azaz, hogy úgy látták, Alonso feltartotta Massát. Főleg, hogy a három bíró közül kettő olasz.

Monzában nagyon nehéz előre jutni a kevés kanyar miatt, így a visszasorolás a szokottnál is nagyobb hátrányt jelent.

A vb-pontversenyben Alonso 12 ponttal vezet a második, ferraris Michael Schumacher előtt, aki második helyről rajtolhat vasárnap.