Átverés Alonso monzai büntetése

2006.09.14. 17:29
Vádolja a Nemzetközi Autós Szövetséget Bernie Ecclestone, a Forma-1 egyik legerősebb irányítója: a szervezet szerinte hamis indokkal büntette meg Fernando Alonsót a monzai időmérő után, és a Ferrarit támogatja.
"A Renault-lengéscsillapító betiltása csak hiba volt, de ami Monzában történt, az színjáték, átverés" - állítja Bernie Ecclestone.

A Forma-1 egyik legnagyobb hatalmú irányítója a német Sport Bild című lapban saját cikkben fejtette ki véleményét nem csak Michael Schumacher visszavonulásáról, de Fernando Alonso megbüntetéséről is.

"Nincs bizonyíték"

A nyár közepén az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) váratlanul betiltotta a speciális alkatrészt, amit a Renault fejlesztett ki, és alkalmazott az istállók közül a legnagyobb sikerrel Forma-1-es autóiban, majd vasárnap az Olasz Nagydíj időmérője után megbüntette az istálló vb-esélyes versenyzőjét, Fernando Alonsót.

A 76 éves menedzser szerint "nem létezik arra bizonyíték, hogy Alonso bárkit feltartott volna a kvalifikáción". A háromtagú testület Felipe Massa vallomása és Ferrarija számítógépes adatai alapján elvette Alonso három legjobb körét, így a vb-címvédőnek az ötödik helyett a tizedik helyről kellett rajtolnia. A futamon nem ért célba, motorhiba miatt kiesett, míg riválisa, Michael Schumacher nyert, és két pontra csökkentette hátrányát a spanyol mögött.

A Ferrarit támogatják

Ecclestone nyíltan leírta, "a Ferrari az egyetlen csapat, amely politikai támogatást kap az FIA-től".

A nagydíj után Alonso Renault-s főnöke, Flavio Briatore azzal vádolta a szervezetet, előre odaadta a vb-címet Michael Schumachernek, de ezt hivatalos közleményben cáfolta, miután a szövetség beidézte őt meghallgatásra kijelentései miatt.

Max Mosley FIA-elnök megvédte az Alonsót visszasoroló versenybírákat, de valószínűnek tartja, hogy jövőre megváltoztatják a Forma-1 feltartásra vonatkozó szabályait, hogy csak azokat tilthassák el, akik szándékosan akadályozzák ellenfelüket. Valójában beismerte, Alonsóval túlságosan szigorúak voltak.

Schumacher is kapott ellentmondásos büntetést

Az FIA idén Michael Schumachert Monacóban büntette meg kétes indokok alapján, a Hungaroringen jogosan előbb Alonsót, majd Schumachert sorolta vissza. A kettő között jött a lengéscsillapító-ügy, majd szombaton a Renault-pilóta elmarasztalása.

Monzában ráadásul felmerült, a Ferrarit ellátó Bridgestone szabálytalanul javíthatja fel abroncsait, de egyelőre nem indult eljárás az eset kivizsgálására.

Az idei sorozatból három futam van még hátra, a következő október 1-én lesz, Kínában.