Piroska
-10 °C
1 °C

Átírták az 'Alonso-szabályt'

2006.09.15. 14:26
Fernando Alonso monzai viszasorolása után megváltoztatta a nemzetközi Autós Szövetség a feltartásra vonatkozó szabályokat: a következő, kínai futamtól kezdve a pilóták nem jelenthetik fel egymást, csak azokkal az ügyekekkel foglalkoznak a versenybírák, amelyeknél meggyőzően látszik, szándékos akadályozás. A szervezet újra szezon közben módosított az előírásokon.
Megváltoztatta azonnali hatállyal a feltartásra vonatkozó eljárási módszert a Forma-1-es futamokon a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA): a továbbiakban csak azokat az eseteket vizsgálják, ahol a versenyigazgató szerint szándékos akadályozás látszik.

Csak ha szándékosnak látszik

Charlie Whiting, aki az FIA-t képviseli a versenyeken, faxüzenetben tájékoztatta az istállókat a módosításról. "A feltartásra panaszkodók jelentéseit a továbbiakban nem továbbítjuk a verseny ellenőreinek. Csak azokban az esetekben kell róla tudniuk, ha a versenyigazatóságnak úgy tűnik, tisztán látható, szándékos kísérlet történt a feltartásra".

A múlt hétvégi Olasz Nagydíj szombati időmérője után a ferraris Felipe Massa feljelentette Fernando Alonsót, mert a spanyol szerinte gátolta őt az utolsó gyorskörében, amikor a Renault-pilóta felvezető fordulóján volt.

Aki szólt, igaza volt

A videófelvételeken szabad szemmel nem lehetett észrevenni, hogy Alonso bármit elkövetett volna, de a Ferrari számítógépes adatai és Massa vallomása alapján megbüntették.

Korábban idén már többeket sújtottak hasonló feljelentés után, amikor az egyik pilóta azt mondta, ellenfele feltartotta: legtöbbször a panaszosnak adtak igazat, a másikat elmarasztalták.

Monzában másnap May Mosley FIA-elnök jelezte, hamarosan változtatnak az előíráson, hogy csak azokat lehessen elmeszelni, akikről bebizonyosodik, szándékosan lassították a mögöttük jövőt.

Monzában lett éles a vb

Az Olasz GP-n Alonso az ötödik helyett csak a tizedik helyről indulhatott, nagy csatában feljött harmadiknak, de tíz körrel a vége előtt tönkrement kocsijának motorja, így feladta a futamot. Riválisa, Michael Schumacher győzött, két pontra csökkentette hátrányát a vb-versenyben.

A Renault-főnök Flavio Briatore ezek után kijelentette, az FIA már odaadta a vb-t Schumachernek, de miután a szervezet beidézte - büntetéssel fenyegette istállóját -, közleményt adatott ki, melyben cáfolta, hogy kritizálta a szövetséget.

Ecclestone szerint az FIA a Ferrarival van

Bernie Ecclestone, az F-1 egyik irányítója a hét közepén a Sport Bild című német lapnak írt cikkében kifejtette, Alonso eltiltása színjáték volt, nem volt bizonyíték a feltartásra. Szerinte az FIA a Ferrarit támogatja.

Mosley azt mondta, jövőre módosíthatnak, de ezt mindössze hat nappal az eset után megtették, a következő, Kínai GP-n már az új rendszer szerint ítélnek.

A következő futamon meg se hallgatták volna Massát

A Ferraritól és a Renault-tól sem kommentálták egyelőre az újabb változtatást, de valószínű, nem arat sikert az intézkedés: az FIA újra szezon közben írta felül a szabálykönyvet, azaz, ha Kínában megismétlődne a monzai eset, esetleg fordítva, Massát már nem büntetnék.

A testület első változtatása idén a Renault speciális lengéscsillapítójának betiltása volt, ami jelentősen visszavetetette a gárdát. A szerkezetet a francia cég találta ki, és alkalmazta a legnagyobb sikerrel tavaly szeptember óta, ám közel egy évvel elfogadása után szabálytalannak nyilvánította az FIA, majd betiltotta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!