Új csapat, Williams-Toyota és Piquet Jr. az F-1-es teszteken

2006.09.21. 10:55
A héten három helyen készülnek a Forma-1-es csapatok az októberi Kínai Nagydíjra. Silverstone-ban először futott Toyota motorral a Williams, bemutatkozott a Midland-utód Spyker csapat, először ült F-1-es kocsiba a McLaren-tehetség Lewis Hamilton. A Renault-nál debütáló Piquet Jr. megnyerte a szerdai napot.
Először futott Toyota motorral a Williams istálló autója: Silverstone-ban a csapat tesztelője, Narain Karthikeyan tette meg az első köröket a géppel.

2007-től versenyen is Williams-Toyota

A japán gyártó 2007-től szállít az angol csapatnak, de az együttműködés már idén elkezdődik, persze csak a versenyeken kívül.

A Williams ebben az évben Cosworth erőműveket használ, igen kevés sikerrel: a gép erős ugyan, de megbízhatatlan. Az új kapcsolat még az elején tart, kedden csak hat kört tudott futni az indiai pilóta, de szerdán már sokkal jobban ment, harminckilencszer fordult.

Spyker MF1

Az angliai teszten vesz részt először az új Spyker MF1 istálló, amely a Midland F1 felvásárlásával jött létre. Monzában állapodott meg a holland befektető az eddigi orosz-kanadai tulajdonossal, és azonnal megváltoztatta a gárda nevét, valamint a kocsi fényezését: az eddigi grafitezüst-piros helyett ezüst-narancssárga lesz a kasztni.

Több fiatalt is kipróbáltak, Adrian Valles, Ronnie Quintarelli és Alexandre Premat ült autóba kedden, illetve szerdán. Mindannyian először vezettek F1-es kocsit.

Piquet azonnal az élen


Piquet Jr.
Két nagy reménység szintén debütált a héten: a McLaren először adott lehetőséget az idei GP2-es bajnoknak, Lewis Hamiltonnak, a Renault-ban az új tesztelő, a GP2-második Nelson Piquet Jr. száguldott.

A volt háromszoros világbajnok, Nelson Piquet fia korábban tesztelt már a Williamsnél és a Hondánál is, így ő nem a nulláról indult. Meglepetés viszont, hogy szerdán ő volt a leggyorsabb Silverstone-ban, megelőzte az istálló jövő évre versenyzőnek szerződtetett eddigi tartalékját, Heikki Kovalainent is.

A Ferrari a riválisoktól külön

A gyakorlás a héten végéig folytatódik, a Ferrari Mugellóban és Fioranóban köröz Michael Schumacherrel, Marc Genével és Luca Badoerrel, a Honda és a BMW Jerezben, a többiek Silverstone-ban. Fernando Alonso szerdáig nem ült volán mögé. A következő futam október 1-én lesz, Kínában.