Schumacher nyert, pontegyenlőség a vb-versenyben

2006.10.01. 09:40
Michael Schumacher győzött az esős Kínai GP-n vasárnap, és több győzelmével megelőzi a vasárnap lúzerét, Fernando Alonsót. A spanyol fölényesen vezetett, amikor szerelői többször is hibáztak.

Michael Schumacher nyerte az esős Kína Nagydíjat, a második Fernando Alonso lett, így egyenlő pontszámmal áll a világbajnokságban a két pilóta.

Alonso jól rajtolt, majd elszállt

A rajttól Alonso remekül jött el, és Fisichella sem hibázott, a két Renault-val a futam kétharmadáig csak Kimi Raikkönen tudta nagyjából tartani a tempót. Megelőzte Fisichellát, de a Mercedes-motor újra tönkrement.

A Kínai GP végeredménye
1. M.Schumacher Ferrari (B) 1h37:32.747
2. Alonso Renault (M) + 3.121
3. Fisichella Renault (M) + 44.197
4. Button Honda (M) + 1:12.056
5. de la Rosa McLaren-Mercedes (M) + 1:17.177
6. Barrichello Honda (M) + 1:19.131
7. Heidfeld BMW-Sauber (M) + 1:31.979
8. Webber Williams-Cosworth (B) + 1:43.588
9. Coulthard Red Bull-Ferrari (M) + 1:43.790
10. Liuzzi Toro Rosso-Cosworth (M) + 1 kör
11. Rosberg Williams-Cosworth (B) + 1 kör
12. Doornbos Red Bull-Ferrari (M) + 1 kör
13. Kubica BMW-Sauber (M) + 1 kör
14. Sato Super Aguri-Honda (B) + 1 kör
15. Speed Toro Rosso-Cosworth (M) + 1 kör
16. Albers Spyker MF1-Toyota (B) + 3 kör
17. Yamamoto Super Aguri-Honda (B) + 4 kör
Nem értek célba:
R.Schumacher Toyota (B) 50
Massa Ferrari (B) 47
Trulli Toyota (B) 39
Monteiro Spyker MF1-Toyota (B) 38
Raikkönen McLaren-Mercedes (M) 19

A pálya folyamatosan száradt, Schumacher lépésről lépésre jött előre, az első tankolások után harmadiknak zárkózott föl, gumijait nem is cseréltette le. Alonso viszont bő húsz másodperccel volt előtte, de ezt négy-öt kör alatt elveszítette, mert ő csak a két hátsó gumiját hagyatta fönn, az elsőket új átmeneti abroncsokra cseréltette.

Valószínűleg ez volt a Renault problémája, bár előtte a Renault-boxban mintha áramkimaradás lett volna, a boxutca falánál lévő irányítópultnál az összes monitor képe elment, Flavio Briatore csapatfőnök örjöngött.

Fisichella - neki is fennhagyták az abroncsait - és Schumacher is könnyedén megelőzte a vb-címvédőt, majd mindhárman száraz időre való gumit rakattak föl. Alonso ekkora már nagyon lemaradt - még tíz másodpercet vesztett a boxban, amikor csak nehezen tudták rögzíteni az új jobb hátsó kerekét - Schumacher ment először a boxba, Fisichella eléje jött vissza a pályára, de a ferraris olyan lendülettel érkezett a már meleg abroncsokon, hogy simán elment az olasz mellett.

Lassítva nyert a ferraris

A hétszeres bajnok hamar nagy előnyt szerzett, Fisichella pedig fokozatosan lelassított, és a hajrában maga elé engedte vb-esélyes csapattársát.

Michael Schumacher idei hetedik győzelmével befogta a pontversenyben Alonsót, és átvette a vezetést eggyel több győzelme miatt. Két futammal a befejezés előtt majdnem holtverseny a világbajnokságban.

Schumacher: Csoda, hogy itt tartunk

"Rendkívüli hétvége volt ez, már az edzés is kemény volt. A futam elején távol tudtam tartani magam a többiektől, ami jó volt, majd bemelegedtek a gumijaim. Szerencsére megtaláltuk a pillanatot, amikor váltanunk kellett az intermediate gumiról. Hazardíroztunk annak a megtartásával, de tökéletes volt a váltás. A végén kényelmes pozícióban voltam, ilyenkor mérlegelni kell, mi a legjobb és én a biztonságra törekedtem, ezért vettem vissza a végére" - értékelte győzelmét a hétszeres világbajnok Schumacher.

Kitért az utolsó két futamra is, ezekkel kapcsolatban óvatosan fogalmazott, bár Alonsóval azonos pontszámmal már ő vezeti a vb-pontversenyt. "Kisebb csoda, hogy itt tartunk, meggyőződésem, hogy az utolsó futamig várni kell a döntésre."

Nem tapadt a Renault gumija

A befogott és Kínában második spanyol címvédő csalódottnak tűnt a verseny után, de higgadtan értékelt. "Gumit cseréltünk, ami utólag már nem tűnik jó döntésnek. Lelassultam, próbáltunk csodát tenni." Arra, hogy miért lassult le annyira a verseny utolsó szakaszára egyszerű választ adott. "Nem tapadtak a gumik, nem intermediate-et kellett volna használnunk. Rendes körülmények között a legjobbak voltunk ezen a hétvégén is." Alonso három hónapja, Kanada óta nem tud versenyt nyerni, de nem csügged a címvédéssel kapcsolatban. "Minden reményünk megvan az utolsó két versenyre."

Hasonló magyarázatot adott a Renault gondjaira Flavio Briatore csapatfőnök is, aki a német RTL-nek úgy nyilatkozott, egyszerűen gumiprobléma volt, aminek egyelőre nem tudja okát.

A Kínai Nagydíj eseményei körről körre

7.35: Az autók elindultak a pályára, a rajthelyükre. A legtöbb kocsi intermediate, átmeneti időre való abronccsal hagyta el a depót.

8.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre. Alonso és Schumacher intermediate gumin.

Rajt: Alonso tökéletesen jött el, Fisichella követi, majd Button, és a remekül induló Raikkönen következik. Mögöttük Barrichello, majd Michael Schumacher.

1. kör: Raikkönen megelőzte Buttont a célegyenes előtt, és feljött harmadiknak.

2. kör: Alonso egyre jobban elhúz, előnye négy másodperc, Fisichella tartja Raikkönent.

4. kör: Alonso a leggyorsabb a pályán, Schumacher közel Barrichellóhoz, a német hátránya 11 másodperc.

6: Alonso előnye a német bajnok előtt már 17 másodperc.

7: Húsz másodpercre nőtt a különbség a két világbajnok között.

8: Massa elhagyta a pályát a célegyenes elején, de azonnal vissza tudott jönni.

9: Schumacher a célegyenes előtt megelőzte Barrichellót, és feljött ötödiknek.

10: A hétszeres bajnok 22 másodperccel Alonso mögött.

11: Nico Rosberg Coultharddal csatázik, már többször megelőzték egymást.

12: Massa megelőzte Rosberget, de még nincs pontszerző helyen. Raikkönen támadja Fisichellát.

13: Raikkönen megelőzte Fisichellát, a finn a második. Michael Schumacher eljöt Button mellett is, negyedik.

14: 25 másodperc a különbség a vezető Alonso és Michael Schumacher között.

15: Raikkönené a leggyorsabb kör, az elmúlt fordulóban fél másodperccel volt sebesebb Alonsónál.

16: Alonso a célegyenes után lefutott a fűre, de hamar visszatért. Veszített viszont néhány másodpercet, nagyjából négyet. Raikkönen megállt tankolni, előtte Button is, de a finn gumiját nem cserélték le, az angolét igen.

17: Barrichello is a boxban, de nem kapott új gumit, csak benzint.

18: Schumacher gyorsabb köröket fut, mint Alonso, a német utolérte a második Fisichellát.

19: Raikkönen McLarene lelassult, a finn feladta a futamot.

21: Schumacher is tankolt, majd kerékcsere nélkül ment vissza a pályara.

22: Alonso is benzint kapott, valamint új átmeneti gumikat.

23: Fisichella nem kap új gumit, így az olasz simán visszajött a harmadik Michael Schumacher elé. A Renault-boxban elment a kép a monitorokról.

24: Kubicának föltették a száraz gumit, de még nagyon lassú vele, és ki is csúszott, majd újra.

26: Kubica visszament a boxba, és visszatették neki az előtte használt intermediate gumijait. A boxban fékezve a lengyel pilóta eltalálta egyik szerelőjét.

27: Alonso nagyon lelassult, már alig van előnye.

28: Együtt az első három, Alonso, Fisichella és Schumacher között semmi különbség.

29: Fisichella megelőzte Alonsót, de a spanyol azonnal visszavette a helyét. Schumacher közvetlen mögöttük, de nem tud előzni.

30: Fisichella megelőzte Alonsót, és két kanyar múlva Schumacher is.

33: Nico Rosbergnek száraz gumikat tettek föl.

34: Massának is száraz gumit tettek föl.

35: Alonso is megkapta a száraz abroncsokat, de a jobb hátsót alig tudták föltenni, a spanyol 20 másodpercet állt a boxban.

36: Schumacher támadja Fisichellát.

37: Alonso az ötödik helyen, de neki már nem kell kereket cserélnie. Barrichello a spanyol mögé jött vissza, a világbajnok valószínűleg meg tudja tartani majd a harmadik helyét. De szoros versenyben lesz Heidfelddel.

39: Schumacher Fisichella mögött, a németet várják a boxban. A német ki is jött, megtankolták, és kapott új gumikat, száraz pályára valót.

40: Fisichella visszajött az első helyre, de a hideg száraz gumin lecsúszott az ívről az első kanyarban, így a német megelőzte, két kerékkel a füvön. Michael Schumacher vezet.

43: Alonso jön föl Fisichellára, meg fogja előzni az olaszt. Ha másodiknak fut be, a pontversenyben egyenlő ponttal áll majd Schumacherrel.

45: Massa feladta, előtte koccant Coultharddal.

47: Alonso megelőzte Fisichellát, vb-pontegyenlőség a spanyol és Schumacher között, ha így marad.

49: Alonso a leggyorsabb a pályán, de Schumacher jócskán vezet.

51: Esik az eső újra.

54: Egyre jobban esik, két kör a végéig. Alonso hét másodperccel Schumacher mögött.

56: Schumacher előnye hat másodperc az utolsó kör előtt.

Cél: Michael Schumacher megnyerte a versenyt, Alonso második lett, az utolsó körben három másodpercnyire megközelítette a németet. A vb-versenyben Michael Schumacher több győzelme miatt vezet, de Alonsónak is uhyanannyi, 116 pontja van.