Alonsót nem üti ki se a Ferrari, se Ralf Schumacher

2006.10.16. 16:31
Ugyanúgy készül a szezonzáró brazil futamra Fernando Alonso, mint az összes eddigire, bár sikeréhez, a második vb-címhez ezúttal egy nyolcadik hely is elég. Ellenfelének, Michael Schumachernek nyernie kell, és remélnie, hogy a spanyol nem szerez pontot. A Renault-főnök és Niki Lauda szerint sem akarja senki szándékosan kilökni majd a spanyolt a pályáról.
Nem biztos még második világbajnokságának megszerzésében Fernando Alonso, aki tízpontos előnnyel kezdi a hétvégi Brazil Nagydíjat. Üldözője, Michael Schumacher, aki azt mondta, elbukta a vb-t, csak győzelemmel veheti el tőle a címet, úgy, hogy a spanyol pont nélkül marad a szezonzárón.

"Befejezni a melót"

"Egyáltalán nem gondolom, hogy eldőlt, az utolsó körig, amíg biztossá nem válik, hogy bajnok vagy, bármi megtörténhet. Semmi nem biztos, van egy feladat, amit végre kell hajtani, csak erre koncentrálunk" - idézte a 25 éves klasszist csapata, a Renault hétfői versenyelőzetese.

Alonso, ha egy pontot szerez, bajnok, Schumacher eredményétől függetlenül. Eddigi hozzáállásán nem fog változtatni: "Egy normál hétvégét akarunk, kihozni a kocsiból a maximumot, és a lehető legkevesebb kockázattal befejezni a melót. Ha a szokásos formánkat hozzuk, az élen küzdünk, akkor elérjük a céljainkat."

0-0-lal csak veszíteni lehet

A francia-angol istálló a ferraris szuzukai, szokatlan motorhiba miatti kiesése után jelezte, konzervatívabban indul Brazíliába, Alonso nem kapja meg az erősebb, de versenyen kipróbálatlan motort, csak csapattársa, Giancarlo Fisichella.

Flavio Briatore csapatfőnök állítja, ezen kívül semmin nem látszik majd, hogy óvatoskodnának. "Azért megyünk, hogy megnyerjük a versenyt. Olyan ez, mint a futballban, ha 0-0-ra játszol, törvényszerű, hogy kikapsz - filozofált Briatore. - A csapat erős, egy ponttal megvan a pilóta-vb, néhánnyal többel a konstruktőr, ha nyerünk, mindkettő."

Nagy médiaesemény

A német sajtó felvetette, Alonso úgy is elveszítheti a vb-t, ha valaki szándékosan kilöki a pályáról, de ennek bekövetkezésére az olasz menedzser és az exvilágbajnok Niki Lauda is kevés esélyt lát.


Alonso szuzukai győzelme után (fotó: AFP)

"Az én időmben még meg lehetett volna csinálni, de ma már mindenhol kamerák vannak, lehetetlen lenne megúszni büntetés nélkül" - nyilatkozta a német Tageszeitungnak Lauda, aki a hetvenes-nyolcvanas években szerepelt az F1-ben.

Briatore szerint a lehetőséget az újságok szándékosan vetették föl, hogy növeljék a feszültséget vasárnapra. "Érdekes verseny, nagy show lesz, óriási médiaesemény. Ezek a pletykák kellenek, hogy még nagyobb legyen a várakozás."

Briatore nem fél expilótájától

A sajtó arra alapozhat, hogy Michael Schumacher kétszer okozott balesetet utolsó vb-futamon: 1994-ben Damon Hillnek ment neki, és lett világbajnok, 1997-ben Jacques Villeneuve-nek, ám akkor veszített. Első ütközésekor a Benettonnál Briatore volt a főnöke.

"Bármi megtörténhet, de Michael profi, és ha kiesik, elveszíti a vb-t. Nem félek tőle, hogy megpróbálná, megfelelő módon akar kiszállni a Forma-1-ből" - indokolta nyugalmát Briatore.

Se Alonso, se az öcs

A két F1-es szereplő azzal a kombinációval komolyan nem is foglalkozott, hogy Schumacher csapattársa, Felipe Massa lökhetné ki Alonsót. Ralf Schumacher pedig elhatárolta magát attól a spekulációtól, hogy ő készülne hasonlóra bátyja sikeréért.

A Brazil GP időmérője magyar idő szerint szombat este 19 órakor kezdődik, a futam pont egy nappal később. Michael Schumacher a leintéssel befejezi F-1-es karrierjét.