Alonso világbajnok, Schumacher szenzációs vezetéssel búcsúzott

2006.10.22. 20:33
Felipe Massa nyerte a Brazil GP-t Fernando Alonso előtt, aki bebiztosította második vb-címét. Michael Schumacher karrierje utolsó F1-es futamán defekt után az utolsó helyről jött föl negyediknek, igen látványos előzésekkel.
Megnyerte második világbajnokságát a vasárnapi Brazil Nagydíjon Ferando Alonso. A futamon Felipe Massa futott be elsőként, Michael Schumacher negyedikként végzett utolsó F1-es versenyén.

A Brazil GP végeredménye
1 F. Massa Ferrari 1:31:53.751
2 F. Alonso Renault + 18.658
3 J. Button Honda + 19.394
4 M. Schumacher Ferrari + 24.094
5 K. Räikkönen McLaren + 28.503
6 G. Fisichella Renault + 30.287
7 R. Barrichello Honda + 40.294
8 P. de la Rosa McLaren + 52.068
9 R. Kubica BMW + 1:07.642
10 T. Sato Super Aguri + 1 kör
11 S. Speed Scuderia Toro Rosso + 1 kör
12 R. Doornbos Red Bull + 1 kör
13 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 1 kör
14 C. Albers Spyker MF1 + 1 kör
15 T. Monteiro Spyker MF1 + 1 kör
16 S. Yamamoto Super Aguri + 2 kör
Nem értek célba:
17 N. Heidfeld BMW
18 D. Coulthard Red Bull
19 J. Trulli Toyota
20 R. Schumacher Toyota
21 M. Webber Williams
22 N. Rosberg Williams

Koccanhatott Schumacher Fisichellával

A hétszeres bajnoknak a rajt előtt még nyolcadik címére is esélye volt - győznie kellett, Alonsónak nem pontszerző helyen végezni - , de a kis sansz nem sokkal a rajt után szinte nullára csökkent: Schumacher ötödiknek jött föl, amikor megelőzte Giancarlo Fisichellát, ám közvetlenül a manőver után defektet kapott a bal hátsó gumija.

Úgy látszott, a Ferrari és a Renault összeért, nem csak a piros, de a kék autó is megugrott az előzéskor, de az RTL Klub televízió állítja, a Ferrari még a futam közben kiadott sajtóközleményben cáfolta, hogy koccanás előzte meg a defektet. Előfordulhatott, hogy az első körökben nagyot bukó Nico Rosberg autója után maradt törmelékből szedett föl valamit az abroncs, ám a leintés után Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója a német Premiere televízióban Fisichellát vádolta a lyukas gumiért: "Szerintem Fisichella meglökte Schumacher autóját az előzésnél, és elszúrta a versenyünket."

Schumacher három keréken is eljutott a boxig, majd az utolsó helyről folytathatta, az élen Massa száguldott zavartalanul, hatalmas előnnyel. Jarno Trulli kiállása után Alonso a harmadik helyre került, nyugodtan futhatott, világbajnoki pozícióban volt.

Raikkönennel nagyon szoros volt

A német ferraris nem adta föl, folyamatosan jött előre, ő lett a leggyorsabb a pályán, egymás után teljesítette a legjobb köröket. Több autót is megelőzött, míg Alonso az első tankolások alatt Raikkönen mögül ment ki, de elé jött vissza a boxból.

Schumacher Heidfeldet, Kubicát kétszer - egy kisebb hiba után a lengyel visszaelőzte -, Fisichellát és Raikkönent is leelőzte, míg feljött negyediknek. Különösen a finnel, leendő utódjával vívott nagy csatát, a két autó a célegyenes végén centikre került egymástól, de végül tisztán eljött a német.

Alonso simán behúzta a másodikat

A harmadik Buttont nem volt esélye utolérnie, a befutó sima volt, Massa nyert, Alonso zavartalanul lett második, Button harmadik, mögöttük ért célba Michael Schumacher, negyedik hellyel búcsúzott az F1-től.

Fernando Alonso megvédte tavaly, szintén Brazíliában megszerzett vb-címét, Massa Senna óta (1993) az első brazil pilóta lett, aki hazai nagydíján győzni tudott.

Az új kétszeres és a búcsúzó világbajnok nyilatkozata
"Nagyon szoros világbajnokság volt, nagy küzdelem Michaellel. Mindig is azt vallottam, az ellene megnyert vb többet ér, mint egy nélküle megszerzett. Nagyon szerencsés vagyok, hogy akkor nyerhettem, amikor még ő is a pályán volt. Megtiszteltetés volt vele versenyezni" - Fernando Alonso .

"Kaotikus verseny volt, remek kocsival versenyezhettem, az egész mezőnyt lekörözhettük volna. Autó és felkészültség szempontjából tökéletesen zártuk a szezont, de számomra nem alakult jól. Fogalmam sincs, hogy Fisichellával összeértünk-e, én semmit nem láttam, csak azt éreztem, hogy a kettes kanyarban nem működik a kocsi. Később azt mondták, kilyukadt a gumi. Jó lett volna dobogóval búcsúzni, de nem így alakult, most már csak a jövőbe nézek" - Michael Schumacher .

A Brazil Nagydíj körről körre

18.31: Michael Schumacher elhagyta a depót, és elindult a rajthelyére, a tizedik kockára. A többi autó is a pályán, lassan mind feláll a starthoz.

18.34: A hétszeres bajnok elfoglalta pozícióját.

18.42: Pelé, minden idők egyik legnagyobb futballistája az aszfaltra lépett, és elindult Michael Schumachert köszönteni.

18.46: Schumacher utolsó előkészületei után a boxutca falán át kijutott a pályára, nem nyilatkozott senkinek, Peléhez ment a célvonalhoz. A két világbajnok hosszasan összeölelkezett.

18.48: A háromszoros brazil világbajnok egy nagyobb serleget adott át a ferrarisnak.

18.50: Schumacher visszaindult az autójához, útközben összefutott legnagyobb ellenfelével, Mika Hakkinennel, váltottak néhány szót.

19.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre.

Rajt: Massa tökéletesen jött el az első kockáról, Alonso megtartotta a negyedik helyét.

1. kör: Michael Schumacher a rajtnál veszített néhány helyet, de a két BMW küzdelme miatt megelőzte a német autókat, és a kör végére hetediknek jött föl. Nem sokkal utána Nico Rosberg, aki a kör elején csapattársával, Mark Webberrel ütközött, a falnak verte Williamsét, nagyon összetört a gép, és a pályán állt meg.

A vb végeredménye
1 F. Alonso Renault 134 pont
2 M. Schumacher Ferrari 121
3 F. Massa Ferrari 80
4 G. Fisichella Renault 72
5 K. Räikkönen McLaren 65
6 J. Button Honda 56
7 R. Barrichello Honda 30
8 JP. Montoya McLaren 26
9 N. Heidfeld BMW 23
10 R. Schumacher Toyota 20

A konstruktőr-vb végeredménye

1 Renault 206 pont
2 Ferrari 201
3 McLaren 110
4 Honda 86
5 BMW 36
6 Toyota 35
7 Red Bull 16
8 Williams 11
9 Scuderia Toro Rosso 1

2. kör: Safety Car a pályán, Rosberg kocsijának maradványait takarítják. Michael Schumacher már hatodik, előtte Fisichella van, az olasz előtt pedig Alonso, a spanyol a negyedik. Massa, Raikkönen, Trulli a vezető hármas.

6. kör: A biztonsági autó (SC) elengedte a mezőnyt. Massára tapad Raikkönen, Schumacher támadja Fisichellát.

7: Alonso Trullival küzd, a célegyenes végén tett is egy próbát az előzésre, de még nincs elég közel. Az olasz lassítja a mögötte lévőket, már együtt van.

8: Schumacher a célegyenes végén megelőzte Fisichellát a külső íven, de a két kocsi összeérhetett, a Ferrari bal hátsó gumija defektes lett. Schumacher majdnem kicsúszott, majd lelassult, de elérte a boxot, ahol kapott új gumit.

10: Jarno Trulli a boxba állt, és feladta a versenyt. Schumacher az utolsó helyen halad, majdnem körhátrányban.

15: Massa szinte kilométerekkel vezet, Raikkönen második, Alonso biztos harmadik. 19: Barrichello és Fisichella tankoltak, Raikkönen szintén.

20: Alonso másodiknak jött föl a finn mclarenes megállásával.

22: Massa kijött tankolni, Alonso átvette a vezetést. A Ferrari közleménye szerint nem ért össze Fischella és Schumacher autója, a Ferrari valószínűleg a Rosberg-törmeléken kapott defektet.

23: Alonso is kereket cserélt, majd visszajött Raikkönen elé, ami jelenleg ötödik helyet jelent. Két BMW előttük viszont még nem volt kinn tankolni.

27: Button megelőzte Raikkönent a célegyenes végén.

30: Massa, de la Rosa, Alonso, Button, Raikkönen a sorrend, Michael Schumacher a mezőny vége felé.

35: de la Rosa tankolt, Alonso másodiknak jött így előre. M. Schumacher a 10. helyen.

36: Schumacher előzött, nyolcadiknak jött föl, és a leggyorsabb a pályán.

37: Schumacher már hetedik, Alonso mögött 17 másodperccel van lemaradva.

39: Schumacher lecsúszott az ívről egy balkanyarban, Kubica így visszavette a hetedik helyet.

40: A hétszeres bajnok a célegyenesben másodszor is megelőzte Kubicát, újra ő a hetedik.

44: Massa 25 másodperccel vezet.

46: Barrichello kiállt tankolni, Michael Schumacher hatodik.

47: M. Schumacher teljesítette pályafutása utolsó kerékcseréjét, illetve tankolását, a nyolcadik helyre jött vissza.

49: Fisichella is tankolt, Schumacher a leggyorsabb a pályán.

50: Schumacher megelőzte Barrichellót a célegyenes végén.

51: Raikkönen is a depóban járt.

52: Massa szintén teljesítette utolsó kiállását.

54: Alonso is utoljára állt a boxban, visszajött a második helyre.

56: Schumacher az ötödik helyért támadja a Fisichellát.

61: Tíz kör a végéig, Scumacher továbbra is Fisichella mögött.

62: Fisichella az első kanyarban lecsúszott a pályáról Schumacher nyomása miatt, a német ötödiknek jött föl.

64: Heidfeld a célegyenes végén kicsúszott, a BMW valamilyen okból hirtelen keresztbe állt.

65: Schumacher utolérte a negyedik Raikkönent.

66: Schumacher kívülről próbálta előzni a finnt, de ő keményen fogta az ívet, és megtartotta a negyedik helyet.

68: Raikkönen keményen tartotta a helyét, de Schumacher így is bettette mellé a Ferrarit, és elment.

71: Felipe Massa megnyerte a Brazil GP-t, Fernando Alonso második lett, és megnyerte második világbajnokságát. Jenson Button harmadiknak futott be, Michael Schumacher negyedik hellyel vonul vissza.

A depóban Felipe Massa hazai győzelmét, Alonso második vb-címét ünnepelte, Michael Schumacher is ölelgette a brazilt. A Renault nyerte a konstruktőr-vb-t.