Renault: A botrányok miatt kevesebbet ér az idei vb-nyerés

2006.10.24. 17:01
Az Nemzetközi Autós Szövetség (FIA)ellentmondásos döntései miatt az idei világbajnoki címek kevesebbet érnek, állítja a győztes Renault technikai igazgatója, Pat Symonds. A világbajnok Fernando Alonso szerint igazságtalan lenne, ha nem ő nyert volna, főnöke, Flavio Briatore legstresszesebb Forma-1-es szezonján van túl.

Csökkentik az idei világbajnokság értékét az Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) döntései, nyilatkozta Pat Symonds, a pilóta és a konstruktőr-vb-t is megszerző Renault technikai igazgatója. Győztes versenyzője, Fernando Alonso az utolsó futamon biztosította sikerét, ugyanekkor védte meg címét a csapat is. Kiélezett küzdelemben Michael Schumacher és a Ferrari volt az ellenfelük.

"Nem ez volt a kedvenc évem"

"Sportszempontból ez volt a legnagyobb kihívás és a legjobb, amiben részt vettem, mégsem ez volt a kedvenc évem" - mondta Symonds az autosport.comnak a szövetség kétes döntéseire utalva.

Monzában konkrétan Alonsót büntették, előtte betiltották a Renault talán legfontosabb találmányát, utána megváltoztattak egy másik fontos szabályt, Michael Schumacher korábbi elmarasztalását is számítva négyszer nyúltak bele komolyan a párharcba.

Alonso mérges lenne

A spanyol elárulta, nehezen viselné, ha nem ő végzett volna a pontverseny élén. "Ha nem én nyertem volna, dühös lennék, mert nagy igazságtalanság lenne. Emiatt is voltam különösen motivált Brazíliában, hogy mindent a kezünkben tartsunk, úgy, mint a szezon alatt végig."


Alonso ünnepel a Sao Paoló-i dobogón (fotó: AFP)

A Renault az idény feléig utolérhetetlennek tűnt, uralta a bajnokságot, de a Ferrari és Schumacher feltámadása, illetve az FIA intézkedései visszavetették.

Briatore erre a legbüszkébb

"Voltak döntések, amiket nem értettem. Remélem, idővel jobban értem majd őket" - nyilatkozta higgadtan a Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore. A menedzser 12 éven belül negyedik egyéni, harmadik konstruktőr-címét szerezte.

"Ez volt a legstresszesebb vb-győzelmem. Egy nagyon erős Ferrari és feljövő Schumacher ellen, aki tudta, ez az utolsó lehetősége" - idézte Briatorét az olasz gazzetta.it.

Az 57 éves vezető nem hallgatta el, az idei sikerére a legbüszkébb: "A Ferrarit legyőzni a legnehezebb".

Michael Schumacher visszavonult, a következő szezont már nem kezdi meg, Fernando Alonso a McLaren-Mercedeshez távozik, helyére Briatore legutóbbi felfedezettje, Heikki Kovalainen érkezik a Renault-hoz.