Schumacher–Häkkinen-klasszikusok: '90 Makaó, '00 Spa

2006.11.21. 01:00
Legnagyszerűbb ellenfelének tartja Mika Häkkinenet a múlt hónapban visszavonult Michael Schumacher. A két szuperklasszis emlékezetes csatákba keveredett a pályán, először 1990-ben, még Forma-3-ban, majd a Forma-1-ben is. A spái előzést látni kell.
"Mika volt a legnagyobb ellenfelem, a leggyorsabb és a legsportszerűbb" - nyilatkozta visszavonulásakor Michael Schumacher egykori riválisáról, Mika Häkkinenről.

A közel egyidős finn és német pilóta pályája rengetegszer találkozott a kilencvenes évektől kezdve, pillanataik meghatározták mindkettejük karrierjét. Häkkinen 1998-ban Schumachert utasította maga mögé első vb-címének megszerzésekor, 2000-ben fordult a kocka, ellenfele első vb-jét nyerte a Ferrarinál.

Már legelső találkozásuk igen látványosra sikerült, amikor 1990-ben, a makaói nemzetközi Forma-3-as futamon a mezőny élén haladtak, majd ütköztek. Häkkinen előzött volna, de Schumacher bemozdult, a két autó összeért, a finn a szalagkorláton végezte. A fiatal német gépének letört a hátsó szárnya, de mivel már egy kör sem volt hátra, ráadásul kilométerekkel vezettek a többiek előtt, megnyerte a legnagyobb presztízsű F3-futamot.

A Forma-1-ben Schumacher azonnal sikeres lett, Häkkinennek viszont évekbe tellett, amíg sikerült felküzdenie magát. Ausztriában, 1998-ban már a világbajnoki párharc része volt a nagydíj: a ferraris akarta előzni a vezető mclarenest, de hosszú, fej-fej melletti száguldás után ellenfele visszaverte a támadást, úgy, hogy a piros kocsit még egy Benetton is megelőzte.

Schumacher szeptemberben, Monzában visszavágott ugyan, de az év végén a pontversenyt a finn nyerte.

A következő idény, 1999 is kettejük különversenye volt, amíg a német el nem törte a lábát Silverstone-ban, a szezon felénél. Nagy párharcuk nem akadt, de stílusuk remekül összehasonlítható a Kanadai Nagydíjon készített belső kamerás felvételeken, igaz, Schumacher köre nem teljes.

Mika Häkkinen, 1999 Kanadai GP

Michael Schumacher, 1999 Kanadai GP

Ebből az évből származik a záró, Japán Nagydíj rajtjának felvétele is. Schumachernek ugyan már nem volt esélye a vb-re, de megszerezte az első kockát, megelőzve Häkkinent, és még esélyes csapattársát, Eddie Irvine-t. Az 1-es számú McLaren viszont talán minden idők legtökéletesebb ratját mutatta be, elhúzott, megnyerte a futamot és a vb-t.

Kettejük küzdelmének csúcspontja kétségtelenül a 2000-es Belga GP. Kedvenc pályájukon, Spában, esőben indult a futam, majd felszáradt az aszfalt. Häkkinen vezetett, de egy pördülés miatt elveszítte az első helyet, Schumacher elment mellette. Az utolsó körök előtt riválisa biztosan állt az élen, de a finn csodás hajrába kezdett, befogta, és keményen támadta.

A leghosszabb egyenes végén adódott lehetősége előzni, de az első próbálkozást - hasonló manőverrel, mint tíz éve Makaóban - még visszaverte Schumacher. Úgy tűnt, a következő fordulóban is kudarcot vall Häkkinen, ugyanis egy lekörözött, Ricardo Zonta gépe épp a pálya azon pontján került eléjük. Häkkinent ez nem érdekelte: a belső ívre húzódó Zontát a szokott módon Schumacher a külsőn, balról előzte, a finn viszont a másik oldalon bevállalta a kockázatos manővert, legbelül mindkettejüket lehagyta.

A kettős lekörözés, illetve Hakkinen előzése Zonta belső kamerájából a legimpozánsabb: a brazil néz balra, majd jobbra, aztán kapkodni kezdi a fejét. Ami utána történik, látni kell.

A 2000-es világbajnokság Schumacheré lett, de úgy tűnt, 2001-ben Häkkinen visszavághat. Szezonja viszont pocsékül kezdődött, Schumacher hamar előnybe került. Barcelonában mindig is erős volt a Mclaren, úgy látszott, vissza tud vágni, és egyenesbe jön a finn szezonja. Kilométerekkel, mintegy fél pályányi fórral vezetett Schumacher előtt, amikor az utolsó körben akadozni kezdett a Mercedes-motor. Häkkinen, amíg tudott, hajtotta, de a kör felénél kénytelen volt a fűre parkolni. Schumacher ölébe hullott a győzelem, és a szezon végén könnyedén összejött második ferraris, összesítve negyedik vb-címe.

Hakkinen 2001-es, váratlan visszavonulásával túl korán ért véget kettejük párbaja.