Kubica: bokaficam és agyrázkódás

2007.06.11. 13:55
Valószínűleg egy éjszaka után elhagyhatja a kórházat Robert Kubica, aki a vasárnapi Kanadai Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet: megúszta bokaficammal és enyhe agyrázkódással, csapata még azt sem zárja ki, indulhat a hétvégi, indianapolisi futamon.

"Enyhe agyrázkódása van és az egyik bokája kificamodott. Állapota stabil, élete nincs veszélyben" - közölte európai idő szerint hétfő hajnalban a montreali Sacre Coure kórház, megerősítve, könnyebb sérülésekkel megúszta megdöbbentő balesetét Robert Kubica.

A BMW-pilóta gépe a Kanadai Nagydíj 27. körében ért össze Jarno Trulli Toyotájával, a fűre került, eleje megemelkedett, majd a pályát övező betonfalnak csapódott.

A versenyző főnöke, Mario Theissen az autosport.com-nak elmondta, negyedórán át semmit nem tudtak Kubicáról, ami igencsak megviselte az istállót. Az ütközés akkora volt, hogy a legtöbben tragédiára gondoltak, de nemsokára közölték, a lengyel tehetség magánál van, nincs komolyabb baja. Ennek ellenére természetesen helikopterrel egy belvárosi klinikára szállították, ahol kivizsgálták.

"Tíz éve nem élte volna túl" - nyilatkozta Theissen, aki a Forma-1 biztonsági előírásait dicsérte, szerinte ez mentette meg pilótája életét.

Jarno Trulli csak a balesetről tudott beszélni. Elmondta, nem tudja pontosan, mi történt, nem látta Kubicát, de autóik összeérhettek, mert a jobb hátsó gumiján egy vágást találtak. Kiemelte, a betonfal rosszul van elhelyezve: "Láttam a felvételeket, sokkoló. Egyértelmű, hogy a fal ívé nem ideális".

A palánk nem a hajtűkanyar bemeneteli ívét követi, hanem a kimenetelit, Kubica becsapódása sokkal kisebb lett volna, ha fordítva van felépítve. Akkor egyszerű oválbalesethez hasonló ütközés lett volna, egy klasszikus indianapolisi: az autó a pályát övező betonfalnak kis szögben csapódik, és megcsúszik rajta. Kétségtelen, ezt a szakaszt át kell építeni Montrealban.

A BMW Kubica szerencsés megmenekülése után egyelőre azt sem zárja ki, hogy indítja a hétvégi Amerikai GP-n. A tervek szerint hétfőn kiengedik a kórházból, de reálisan nézve kizárt, hogy ilyen hamar vezessen. Dönteni csak csütörtökön fognak: valószínűleg egyik tesztpilótájuk, a néhány futamon már indult Timo Glock vagy a tavaly és idén a pénteki szabadedzéseken többször remeklő húszéves, szupertehetségnek tartott Sebastian Vettel veszi át a helyét.