Hallgatási megállapodást kötött Hamilton és Alonso

2007.06.22. 15:03
Megállapodott a McLaren-Mercedes két pilótája, újságírók előtt csak akkor nyilatkoznak a másikról, ha mind a ketten ott vannak. Lewis Hamilton és Fernando Alonso így akarják elkerülni a további pletykákat: a sajtó szerint kezd megromlani a viszonyuk.

"Előfordulhat, hogy a spanyol és a brit média kavarni akarja a dolgokat, ezért úgy érezzük, pillanatnyilag jobb, ha Fernandóval csak akkor beszélünk egymásról, amikor mindketten jelen vagyunk" - nyilatkozta egy csütörtöki PR-eseményen Lewis Hamilton.

Hamilton nagyon tiszteli Alonsót

A McLaren-Mercedes pilótái azért döntöttek a nyilatkozatstop mellett, hogy elkerüljék a pletykákat: a sajtó az utóbbi egy hónapban történtek miatt arról ír, az istállón belül feszült a hangulat, a versenyzők - főleg a világbajnok - nehezen viselik el a másik sikereit.

"Versenyzünk, mindketten győzni akarunk, de a tisztelet megvan. Sosem vesztünk össze, igazán jól kijövünk, segítjük egymást" - idézte az újoncot az autosport.com.

A párharc szűk egy hónapja Monacóban kezdődött, amikor Alonso első, Hamilton második lett, és az angol azt mondta, nem nyerhetett, mert ő a McLaren kettes számú pilótája.

Ki a kedvenc?

A csapatfőnök Ron Dennis a leintés után megerősítette, a rajt előtt eldöntötték, ha semmi nem jön közbe, Alonso fog győzni. Ez még nyugtalanabbá tette a hangulatot, a duó a sajtó kedvencévé vált.

Alonso állította, Hamilton szavai miatt kerültek címlapokra, az angol hamar helyesbített, arról beszélt, a kétszeres világbajnokkal nem kivételeznek a McLarennél.


Megnemtámadási szerződést kötöttek (fotó: AFP)

Két hét múlva az újonc Kanadában megszerezte első győzelmét, két nappal később Alonso jelentette ki, a gárda vezetői és szerelői Hamiltonnal többet foglalkoznak, jobban segítik.

Ron Dennis ezt cáfolta, de a helyzet rosszabbodott, miután a vasárnapi Amerikai GP-n nem utasították Hamiltont, hogy engedje el a verseny második szakaszában gyorsabb márkatársát, amint azt Alonso szerette volna.

"Meglehet, olyat olvas tőlem, amit valaki kiforgatott - magyarázta csütörtökön Hamilton. - Sosem nyilatkoznék negatívan róla, ahhoz túlzottan tisztelem. Nincs ilyesmire szükség. Ráadásul Indianapolisban átjött hozzám gratulálni a győzelmemhez."

A McLarennél volt már belharc

A McLaren nagyon ritkán alkalmaz csapatsorrendet, sokan emlékeznek viszont a nyolcvanas évek végére, amikor két nyerő pilótájuk, Alain Prost és Ayrton Senna viszonya annyira elfajult, hogy szinte nem is beszéltek egymással.

Prost azt mondta, ha a McLarennél nem jelölnek ki első számú versenyzőt, az hamarosan kárt okoz az istállónak.

Dennis nem aggódik emiatt, biztos benne, nem ismétlődhet meg a Prost-Senna-típusú rivalizálás.

Lewis Hamilton első szezonját futja a Forma-1-ben, eddigi hét nagydíján mindig dobogóra került, kétszer győzött, a pontversenyben tíz egységgel vezet a kétszeres világbajnok, szezon előtt jóval esélyesebbnek tartott Alonso előtt.