Visszakaptuk Alonsót, megmenekültünk

2008.02.01. 15:17
Egyszerű csillogás, filmes zsenialitás, semmi sztárkodás: a Renault hivatalosan csütörtökön, Párizsban mutatta be új Forma-1-es kocsiját, az R28-ast. Igazából persze annak örültek, hogy visszaszerezték exvilágbajnokukat, Fernando Alonsót.

Színházterembe hívta a sajtót és vendégeit a Renault, hogy bemutassa új Forma-1-es autóját párizsi központjában.

A nézőtér dugig, fotósok a lépcsőkön, kamerák a karzatokon, telt ház. A színpad üres, mindössze néhány szék ooldalt, mögötte nagy fehér mozivászon, régi magyar kultúrházfíling.

Le is kapcsolják a villanyt hamar, rövid, de annál pörgősebb, rockzenére komponált filmben mutatkozik be az új Renault-csapat. Új, mert megint az övék Fernando Alonso.

Alonso, Briatore, Piquet mosolyog - galéria

Minden képkockának üzenete van, F-1-es kocsijukat látjuk szárazon és esőben, a főnök Flavio Briatorét pilótáival edzőtáborban izzadni, Alonsót a tengerparton focizni, ifjú társát, Nelsinho Piquet-t vízisízni és megnyerő mosolyával virítani.

A francia filmes zsenialitás is előbukkan, a két-három évvel ezelőttről bevágott képkockák, amikor Alonso renault-s vb-címeit ünnepli, fekete-fehérek, minden más színes, de szinte kizárólag a team jelenlegi kék-fehér-sárga-narancs árnyalataival.

Kifejezetten szórakoztató a klip, nézné az ember egy órán át, de vége, és előkerül a porondmester: Peter Windsor, napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb F-1-es újságírója.

Rövid köszöntő után a Renault CEO Carlos Ghosnt hívja a színpadra, majd érkezik az Forma-1-es istálló főnöke, Flavio Briatore. Igazi olasz: hiába visel körülötte mindenki öltönyt, nyakkendőt, hozzá illő lábbelit, rajta félmagas divatcipő, farmer, lezser zakó, inge félig kigombolva. "Fernando hazatért" - mondja magabiztosan. Valószínűleg hozzágondolja, megmenekültünk, hiszen tavaly a Renault pocsék szezont zárt, az elsőről a negyedik helyre esett vissza.

A vezetők után érkeznek a tartalékpilóták, Briatore új neveltjei, akik közül Romain Grosjean valóban kiváló tehetség lehet. Látszik is rajta a francia önbizalom.

Újabb film következik, ezúttal az R28-as készítéséről. Az angliai, enstone-i üzembe visznek a kamerák, látjuk, hogyan kalapálják tökéletesre a kipufogót, fényezik a kasztnira a névadó szponzor ING színeit, és előbukkan a már dícsért filmes kéz: a kísérőzene néhány taktusa pont olyan, mint az F-1-es motor hangja. Természetesen össze is forr a kép a hanggal, épp amikor a próbapadon indítják be az erőművet.

Majd a fények kialszanak, a csapat sárgás-pirosas villódzó fényei vakítanak el, stroboszkóp fedi fel pillanatokra az R28 kódnevű gépet.

A kocsi szép, villognak a vakuk, de még ennél is jobban, amikor percek múlva odaáll melléje Fernando Alonso. "Isten hozott itthon" - köszönti őt Windsor, érzékeltetve, a kétszeres exbajnoknak kultusza van a teamnél. Mondhatni, a csapatánál.

A spanyol vigyorog, eltűnt a tavalyi, mclarenes tüsifrizura, újra az igazi Alonsót látjuk, baseballsapka alól jócskán kilógó, hosszú hajjal. Olyan, mint amikor világbajnok lett.

Felszabadult és lezser, mint minden déli, ha hagyják, hogy önmaga legyen. Öltöny helyett versenyoveráll van rajta és új társán, Piquet-n. Az autót már majdnem két hete kipróbálták, itt nem is a kocsit, Alonsót mutatják be.

Semmi fényezés, rövid színpadi parolázás után jöhetnek a fényképészek kattinggatni.

"Flavio, te állj oda, Fernando, ülj a kerékre, Nelsinho, te a hátsóra" - irányítja a sztárokat a Renault PR-főnöknője, akinek mindannyian engedelmeskednek.

Jó a hangulat, Alonso annyit mosolyog negyedóra alatt, mint tavaly a McLarennél egész évben.

Az atmoszféra a bemutatót követő sajtóinterjúkon is hasonló, Briatore csak a futballcsapatáról nem hajlandó beszélni, mert "nem ezért jöttünk ide".

Mindenki nyilatkozik, anyanyelvén és angolul, két óra alatt lezavarják a tévéseket, az újságírókat.

Nincs sztárallűr és nincs hátsó ajtó: a nap végén Nelsinho hátrafordított baseballsapkában, barátnőjével az oldalán húzza maga után repülősbőröndjét végig a hallon, majd Alonso is átjön a népen, fehér póló, kardigán, semmi különös, a legtöbb embernek föl sem tűnik.

Visszatért a Renault-hoz, a csapatnál újra minden rendben. Már csak az épület előtti, 1-es számú parkolóhely kissé megkopott feliratát kell újrafesteni, amin az áll: Fernando Alonso.