Hogy úszhatta meg karcolás nélkül?

2008.04.28. 13:09
Túlélhetetlennek látszó balesetet úszott meg sérülés nélkül Heikki Kovalainen a vasárnapi Spanyol GP-n. A baleset okát nem sokkal az ütközés után megtalálták, a pilóta valószínűleg indulhat a szűk két hét múlva esedékes következő futamon.

220 kilométer/órás sebességgel fúródott a gumifalba, testére 26G erő hatott, mégis megúszta egyetlen karcolás vagy zúzódás nélkül barcelonai balesetét Heikki Kovalainen.

A McLaren-pilóta autója a 22. körben durrdefekt miatt elhagyta az aszfaltot, a kavicságyon átszáguldva nyílegyenesen, frontálisan csapódott a védőkorlátba. A kocsi háromnegyed része eltűnt a gumik alatt, csak a két hátsó kerék látszott ki.

Tucatnyi pályamunkás próbálta kiráncigálni a gépet, esélyük sem volt, munkagép kellett hozzá.

Tíz perc után szállították el a 26 éves versenyzőt hordágyon, de már akkor fölemelte kezét, mutatta a közönségnek, rendben van.

Helikopterrel kórházba szállították, kivizsgálták, enyhébb agyrázkódáson kívül semmi baja. Ron Dennis csapatfőnök szerint nincs akadálya, hogy szűk két hét múlva induljon a Török Nagydíjon.

A menedzser az autosport.comnak elmondta, a defektet a felni hibája okozta. "Furcsa, mert vadonatúj volt, alig 15 kilométert futott, de 99,9 százalék, hogy ez vágta ki az abroncsot".

Martin Whitmarsh McLaren-igazgató jelentett elsőként Kovalainen állapotáról, a pilóta olyan jól volt, hogy már a kórházba menet viccelődött az orvosokkal. Éjszakára bent tartották, de mivel az agyával, csontjaival, belső szerveivel minden rendben, felületi sérülése sincs, hétfőn hazaengedik.

Életét a Forma-1-es autók karbonszálas kasztnija és a HANS nevű fejvédő mentette meg, de hogy sértetlenül megúszta, a roncsra nézve egészen hihetetlen: a kocsi eleje teljesen eltűnt, lyuk keletkezett Kovalainen lábfejénél.

Az F1 biztonsági előírásai évről évre szigorúbbak, múlt júniusban Robert Kubicát vették ki karcolás nélkül BMW-jéből, miután betonfalnak ütközött a Kanadai Nagydíjon.