Barrichello rekordot dönt, de mégsem

2008.05.08. 19:15
Ünnepelni fog a hétvégi Török Nagydíjon Rubens Barrichello, mert saját számítása szerint megdönti Riccardo Patrese 15 éves GP-indulási csúcsát. Valójában viszont ezt csak június 22-én, Franciaországban fogja megtenni.

Megdönti-e, vagy sem a hétvégi Török Nagydíjon Ricardo Patrese 256 Forma-1-es futamindulásból álló rekordját Rubens Barrichello? - ezen gondolkodik mindenki, kivéve a csúcsra pályázó brazil pilótát.

Biztos benne, vasárnap már a legtapasztaltabb F-1-pilóta lesz, hiszen eddig 257 nagydíjra nevezett, 256-on el is foglalta helyét a rajtrácson. Úgy számol, egyszer nem állt starthoz, amikor az 1994-es San Marinó-i GP pénteki napján balesetetet szenvedett és kezét törte.

A statisztikák szerint viszont más a helyzet, Barrichello még csak 253 futamnál jár.

1998-ban ugyan elrajtolt a Belga Nagydíjon, de az első kanyar utáni tömegbalesetben úgy összetört az autója, hogy az új rajtnak nyilvánított következő kezdéskor már nem volt mibe beleülnie, így ezt nem számolják részvételnek.

Hasonló a helyzet a 2002-es Spanyol és Francia GP-vel: rajtpozícióját elfoglalta, de előbb váltóhiba, majd gyújtásprobléma miatt a felvezető kört sem tudta megkezdeni.

Riccardo Patresének 257 nevezése és 256 rajtja van, mert az 1981-ben újraindított belga futam második startjánál már nem volt ott.

Barrichello az egész rokonságát, összes barátját meghívta Isztambulba ünnepelni, annak ellenére, hogy a hivatalos számítás szerint csak június 22-én, Franciaországban vehetné el a rekordot az olasztól, az lenne 257. Forma-1-es GP-je.

A józan ész szerint Barrichello és Patrese belga esetét számolni kellene, hiszen az első rajt is hivatalos volt, mindketten ott voltak, amikor elaludt a piros és kigyulladt a zöld lámpa, megkezdték az előírt táv teljesítését.

Vagyis Patresének 257, Barrichellónak 254 rajtja van. Az új csúcs 258 lesz, ezt a brazil leghamarabb a francia futamon érheti el a már említett június 22-én.

A nevezések számában, amit az F1 honlapja számol, Barrichello már péntektől rekorder lesz, 258-cal.

Tizenöt éves csúcsok dőlnek meg

Riccardo Patrese 1977 és 1993 között állította föl a 256 futamos csúcsot, Rubens Barrichello 1993 óta versenyez a Forma-1-ben megszakítás nélkül. Az olasz csapatai: Shadow, Arrows, Brabham, Alfa Romeo, Williams, Benetton. A brazil a Jordannél, a Stewartnál, a Ferrarinál és a Hondánál hozta/hozza össze a rekorddöntést.