Hamilton az utolsó kanyarban lett bajnok

2008.11.02. 20:53 Módosítva: 2008.11.03. 00:19
Massát egy ideig vb-győztesnek hitték minden idők legszorosabb F1-es sorozatának végén. Az angol megdöntötte Fernando Alonso rekordját, ő a legfiatalabb nyertes.

Megnyerte Lewis Hamilton a Forma-1-es világbajnokságot, miután a sorozat történetének legszorosabb vb-párbajából ő jött ki jobban: két kanyarral a vége előtt jött föl a szükséges ötödik helyre.

Riválisa, Felipe Massa végig vezette a futamot, de végül az angol hozta a szükséges helyezést, és egy ponttal az összesítés élén végzett, amivel minden idők legfiatalabb F1-bajnoka lett 23 évesen és alig 10 hónaposan.

A Brazil GP zaklatottan indult, négy perccel a rajt előtt leszakadt az ég, így a rajt 10 percet csúszott, a pilóták a víz miatt átmeneti abroncsokkal indultak.

A start aztán rendben ment az élen, hátul viszont az utolsó versenyét teljesítő David Coulthard megpördült, így jöhetett a biztonsági autó, ami három körön át lassította a mezőnyt.

A vb végeredménye

1.  Lewis Hamilton 98 p
2.  Felipe Massa 97 p
3.  Kimi Raikkönen 75 p
4.  Robert Kubica 75 p
5.  Fernando Alonso 61 p

Felipe Massa csak győzelemmel tarthatta meg vb-esélyét, Hamiltonnak, mivel a rajt előtt hét pont előnye volt, az ötödik pozíció is jó volt.

Ott is haladt a futam nagy részében, csak néhány körre esett vissza hetediknek, de két előzéssel hamar visszajött a GP egyharmadánál.

Az aszfalt közben felszáradt, a hajrára a mclarenes negyediknek jött föl, úgy tűnt, simán behúzza, de öt körrel a leintés előtt újra leszakadt az ég.

Mindenki azonnal a depóba ment esőgumiért, Massa egy körrel később, de jól jött ki belőle, és még biztosabban haladhatott a cél és első vb-címe felé.

A kerékcserék után Hamilton tartotta az ötödik helyet, de Sebastian Vettel szűk két körrel a vége előtt megelőzte, így az angol visszaesett hatodiknak.

Másfél köre maradt, hogy feljöjjön egy helyet, de nem tudott közel kerülni a némethez, a verseny utolsó körének utolsó negyedét is úgy kezdték, hogy Massa világbajnokságot érő pozícióban volt.

A brazil már be is futott, megnyerte a Brazil Nagydíjat, amikor Hamilton még javában üldözte Vettelt. Őt nem tudta megelőzni, viszont két kanyarral a vége előtt mindketten utolérték a negyedik Timo Glockot, aki néhány fordulóval korábban nem tetetett föl esős gumit, emiatt alig tudott a pályán maradni, és teljesen lelassult.

Vettel, majd Hamilton, utóbbi a verseny utolsó igazi kanyarjában megelőzte Glockot, és feljött a szükséges ötödik pozícióba, amit meg is tartott az 500 méterre lévő célvonalig.

Vettelt nem előzte meg, ezért a Ferrari-csapat egy része és Massa családja ünnepelni kezdtek. Glockra nem figyeltek, a szerelők mondták meg nekik, nem ők az elsők.

A német toyotáson az utolsó körben 11 másodpercet hozott be Vettel és Hamilton.

Massa sírva szállt ki Ferrarijából, Hamilton a boxutcában állt meg, mivel nem lett dobogós. Azonnal megrohanták a fotóriporterek.

A 2008-as F1-es szezont egy pont előnnyel nyerte meg.

A Brazil GP végeredménye

1. Massa Ferrari (B) 1h47:00:000

2. Alonso Renault (B) + 13.298

3. Raikkonen Ferrari (B) + 16.235

4. Vettel Toro Rosso (B) + 38.011

5. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 38.907

6. Glock Toyota (B) + 44.368

7. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 55.074

8. Trulli Toyota (B) + 1:08.433

9. Webber Red Bull-Renault (B) + 1:19.666

10. Heidfeld BMW Sauber (B) + 1 kör

11. Kubica BMW Sauber (B) + 1 kör

12. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1 kör

13. Button Honda (B) + 1 kör

14. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 kör

15. Barrichello Honda (B) + 1 kör

16. Sutil Force India-Ferrari (B) + 2 kör

17. Nakajima Williams-Toyota (B) + 2 kör

18. Fisichella Force India-Ferrari (B) + 2 kör