A Honda nélkül sem áll meg az élet

2008.12.05. 16:30
Eggyel kevesebb csapat lehet 2009-ben a Forma-1-ben a Honda kiszállása miatt. A csapatfőnök még pozitívnak látja az istálló helyzetét, bízik benne, hogy egyben marad a csapat. Max Mosley FIA-elnök aggódik, hogy több más gyári csapat is a Honda sorsára juthat, Bernie Ecclestone viszont nyugodt.

Pénteken hivatalosan is bejelentette a Honda elnök-vezérigazgatója, hogy a japán autógyár kiszáll a Forma-1-ből a gazdasági válságra hivatkozva, így a Forma-1-es csapatnak új tulajdonost keresnek. Ha nem találnak megfelelő vevőt, 2009-ben csak 18 autó lesz a mezőnyben.

„Mióta bejelentettük a hírt, már három komoly érdeklő is volt – nyilatkozta a BBC-nek Nick Fry, a Honda csapat elnöke. Majd hozzátette: – Mi vagyunk az egyik legszervezettebben felépített csapat, mi rendelkezünk a legjobb felszerelésekkel a boxutcában.”

A BBC információi szerint a csapat vételára 1 font, de a potencális vevőnek 40 millió fontot kell elkülönítenie a 2009-es szezonra. A Honda az idén gyatrán szerepelt, Rubens Barrichello a 14., Jenson Button csak a 18. lett a világbajnoki pontversenyben. Ennek ellenére közel 300 millió dollárt költöttek, és az idény nagy részében a jövő évi autón dolgoztak.

A csapatfőnök Ross Brawn, aki a Ferraritól szerződött a Hondához 2007 végén, a kialakult helyzet ellenére pozitívan beszélt. „A Honda szeretné egyben tartani a csapatot. Ez fantasztikus lehetőség valakinek, hogy beszálljon a következő év egyik legerősebb istállójának működtetésébe.”

A FIA elnöke, Max Mosley nem osztotta Brawn optimizmusát, és „nagyon komoly figyelmeztetésnek” nevezte a többi csapat részére a Honda esetét. „Ha az istállók nem veszik észre, mi történt most, akkor minden reményük elvész. A gyári csapatok bármelyik reggel kaphatnak egy faxot, hogy a gyártójuk kiszáll a Forma-1-ből, úgy, ahogy most a Honda. A mi feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk, ezért küldtünk a csapatoknak délelőtt levelet a költségek leszorításáról.”

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (Fota) csütörtökön megegyezett „lényeges költségleszorításokról a 2009-es és a 2010-es évre”, illetve arról, hogy 2011-ben bevezetik az új, alacsony költségű motorokat, ám Mosley szerint ez messze nem elég. Utalt rá, hogy 2010-ben radikális változások várhatóak a Forma-1-ben.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 első számú vezetője úgy fogalmazott, a sportág "nincs nagyobb válságban, mint bármelyik másik vállalat a világban, és az élet nem fog megállni, az biztos”.

Ecclestone szégyennek nevezte a Honda kiszállását, mert úgy látja, a japán istálló minden bizonnyal a legjobb négy között lett volna 2009-ben.

Ha nem sikerül új tulajdonost találni, akkor a pilótái közül Rubens Barrichello valószínűleg visszavonul, míg a 28 esztendős Jenson Buttonnak új csapat után kell néznie.