Keményen fogyasztják az F1-es pilótákat

2009.02.03. 16:21 Módosítva: 2009.02.03. 16:32
A KERS bevezetésével könnyen elérik a súlyhatárt a Forma-1-es autók, az össztömeg csökkentésének egyetlen módja a pilóta lefogyasztása. Massa nevet, Kubica, Alonso, Raikkönen szenved.

Fogyókúrára fogták a legtöbb Forma-1-es pilótát az új KERS-rendszer bevezetése miatt. A kinetikus energiát hasznosító, ezzel nagyobb teljesítményt biztosító eszköz használata nem kötelező, de a legtöbb istálló alkalmazni fogja.

A KERS 25-40 kilogrammot nyom, az autó össztömege a pilótával együtt 605 kilogramm kell legyen. Eddig a kocsikat nehezékekkel kellett kiegyensúlyozni, hogy elérjék a limitet, az akkumulátor vagy a mechanikus változat miatt sok versenyzővel viszont már ballaszt nélkül is elérik a határt. Vagyis előny a könnyebb testalkat.

”Már fogytam, és még karácsonykor is a kalóriákat számolgattam. A súlyszabály sportszerűtlen, mert a nagyobb termetű pilóták hátrányból indulnak miatta. Sürgősen meg kell vitatnunk a következő pilótamítingen” – nyilatkozta a Speedweek című német magazinnak Nico Rosberg.

A williamses 178 centijéhez 70 kiló, az alacsonyabb Nick Heidfeld és Felipe Massa még a 60-at sem éri el. Tavaly a 185 centi magas Robert Kubicát 70 kilóra fogyasztották, Fernando Alonso a mostani holtszezonban 4 kilót adott le, fogyózott Rubens Barrichello, illetve Kimi Raikkönen is.

Nelsinho Piquet-t szintén befogták, de csak egy kiló ment le róla. ”Nem tudok már többet fogyni, egyszerűen nagyobb vagyok, mint Fernando” – panaszkodott az Auto, Motor und Sport című lapnak a spanyol világbajnok renault-s csapattársa.

Az F1-ben szereplők igazi atléták, legtöbbjükön nem volt eddig sem szinte egy deka se. Kubica már erönléte határán van, a többiek a március 29-i szezonrajtig még próbálkozhatnak.