Sztrájkkal indíthat az új F1-csapat

2009.02.27. 17:33 Módosítva: 2015.05.21. 00:50
A Honda végkielégítéseiből spórolással alakuló istállót kirúgott dolgozói azonnal megbuktathatják. Ha az elbocsátottakkal sikerül megegyezni, indulhat a BrackleyF1 vagy bármilyen nevű utód.

Úgy tűnik, tényleg folytathatja a Honda Forma-1-es csapata, miután a japán vezetés elfogadta, hogy a felszámolásra szánt 100 millió dollárt a vevő Ross Brawn és társai kapják meg.

A brit Telegraph című lap úgy tudja, az új befektető, az eddigi csapatigazgató, Nick Fry és az istállófőnök Brawn hatalomátvétele azon múlt, hogy a cég nekik csoportosítsa át a 25 milliárd forintnyi összeget.

Pénteken ez megtörtént, így vehetnek motort a Mercedestől, elutazhatnak a spanyolországi tesztekre, és ott lehetnek a március 29-i nyitófutamon.

A transzfer igen érdekes: a decemberben visszalépett Hondának 100 millió dollárjába kerülne felszámolnia az F1-es létesítményeket, elbocsátani a 700 dolgozót, pénzük mindenképp elveszne, így inkább Brawnéknak adják.

A 3 megmenekülő: Ross Brawn (középen), Jenson Button (b) és Nick Fry
A 3 megmenekülő: Ross Brawn (középen), Jenson Button (b) és Nick Fry

Az exferraris menedzser új istállójában mindenki fizetését lecsökkentik, fix pilótájuk, Jenson Button bérét 50 százalékkal, a továbbiakban évente mintegy 8 millió dollárt fog keresne.

Minden feltételes, ugyanis Brawnnak is ki kell rúgnia úgy 250-300 embert, és mivel az ő végkielégítése szerényebb, mint amit a Honda adott volna, sztrájkveszély fenyeget a gyárban: az alkalmazottak nagy része jobban járt volna, ha az anyacég küldi el.

Elképzelhető, az új csapatnak lesz motorja, autója – a 2009-es Honda már ősszel kész volt –, de nem lesznek befogható dolgozói.

A Telegraph szerint ráadásul Brawnék projektje annyira bizonytalan, hogy jelenlegi anyagi helyzetükkel csak egy évig tudják üzemeltetni a teamet.

Annyi biztos, a Honda nevet nem vihetik és nem is akarják tovább vinni, a nevük talán BrackleyF1-re változik nagy-britanniai központjuk után.