Pályán az utolsó új idei Forma-1-es autó

2009.03.02. 14:07 Módosítva: 2009.03.02. 15:46
Titokban próbálták ki a Force India VJM02-est, először a hét végén lehetett látni. Hatalmas hátsó szárnyat kapott, kész az összes 2009-es gép.

Vasárnap Jerezben mutatkozott be a VJM02-es, a Force India versenyautója, ezzel technikailag teljes az idei Forma-1-es mezőny: az indiai tulajdonú istálló hozta ki utolsóként gépét. A Toro Rossóé még hiányzik, de az valójában ugyanaz lesz, amit a Red Bull használ.

Az indiai színeket kapott kocsi hasonlít eddig látott elődeire, nincsenek rajta korszakalkotónak tűnő megoldások, ami nem csoda, mert a mezőny legkisebb költségvetésű csapatáé. A visszapillantó tükrök elhelyezése mégis ötletes, a hátsó légterelője egészen nagy.

A 02-es konstrukció kódja, ahogy a tavalyi 01-es is, a tulajdonos Vijah Mallya monogramjából tevődik össze, Mercedes-motor hajtja. Múlt szerdán titokban Silverstone-ban már pályára küldték, az ott készült fotókat vasárnap hajnalban közölték, majd aznap délután lehetett először hivatalosan fényképezni a jerezi tesztelésen.

A két pilóta, Giancarlo Fisichella és Adrian Sutil közül az olasz ment a géppel, a hatodik időt teljesítette, megelőzve a mclarenes Pedro de la Rosát és a renault-s Nelsinho Piquet-t.

A nap leggyorsabbja Sebastian Vettel volt a Red Bull-lal. A gyakorlás egész héten folytatódik Andalúziában, majd a jövő héten Barcelonában. Az első futamot négy hét múlva rendezik.