A Brawn a legjobb, a McLarent elszúrták

2009.03.16. 18:02
A Honda-utód nyeri a teszteket a Mercedes-motorral, a McLaren csak a középmezőnyben van vele. Nem tagadják, elrontották a kasztnit, igyekeznek kijavítani a jövő hét végi szezonnyitóra.

Szenzációsan kezdte első tesztidényét a Forma-1-ből kilépett Honda marádványaiból alakult Brawn GP: Rubens Barrichello a legjobb időt érte el a múlt heti, barcelonai teszten és az élen végzett az e heti, jerezi gyakorlás első napján is.

”A Brawn mindannyiunknak elérhetetlen” – mondta Felipe Massa Ferrari-pilóta, véleményét a kétszeres világbajnok Fernando Alonso is megerősítette: ”A sebességük valós, nem üres tankkal köröznek, hogy vonzzák a szponzorokat.”

A majdnem teljesen fehér autón egyelőre egyetlen támogatói felirat sincs, felmerült, emiatt kevés benzinnel mennek, de a riválisok is elismerik, nem ez a helyzet.

Jenson Button és brazil kollégája annak ellenére van mindig a legjobbak között, sőt az élen, hogy autójuk szűk két hete futott először. Az ellenfelek január közepe óta szinte megállás nélkül tesztelnek.

mclaren

”Ott vagyunk, ahol terveztük” – idézte az autosport.com a magabiztosan nyilatkozó névadó csapatfőnököt és tulajdonost, Ross Brawnt.

A BGP001-es modell 15 hónapja készül, a Honda elsőként kezdte tervezni a 2009-es szezonra, miután hamar rájöttek, 2008-as gépük helyrehozhatatlan. Már benne van a zseninek becézett Brawn keze is, elkészülését ő irányította, ennek eredménye a pályán is meglátszik.

A világbajnoknak nincsenek ilyen jó napjai, Lewis Hamilton istállója, a McLaren elismerte, új gépük nem elég gyors. ”Nincs azon a szinten, mint szeretnénk, a sáját követelményeinknek végképp nem felel meg” – árulta el Martin Whitmarsh csapatfőnök.

Hamilton és Heikki Kovalainen csak a középmezőnyben végzett, mert aerodinamikailag elhibázott a gép. Tudják, csak ez lehet a probléma, mert a Brawnt is Mercedes-motor hajtja, ugyanaz, ami a McLaren MP4-24-esben van.

Whitmarsh kijelentette, minden erejükkel a hibák kijavitásán dolgoznak, az utolsó, csütörtöki tesztnapig a lehető legtöbbet szeretnék helyrehozni. Sok idejük nincs, a szezon jövő hét végén indul Ausztráliában.