Csalózással kezdődik a Forma-1-szezon

2009.03.23. 14:56 Módosítva: 2009.03.23. 19:48
A Toyota, a Brawn és a Williams a többi csapattal ellentétesen értelmezte az autó fenéklemezére vonatkozó előírást. Ausztráliában botrány lesz, várják is.

”Garantálom, hogy akárki győz Melbourne-ben, csalónak nevezik” – idézte az autosport.com Bernie Ecclestone F1-főnököt, aki biztos benne, a diffúzorvitából botrány lesz a vasárnapi nyitófutamon.

A Toyota, a Brawn GP és a Williams a többi csapattal ellentétesen értelmezte az autó fenéklemezére vonatkozó előírásokat, eltérő alkatrészt gyártott. Gyorsabbnak tűnnek vele, az ellenfelek már jelezték is ezt az FIA-nek (Nemzetközi Autós Szövetség), amely néhány hete legálisnak ítélte az újítást.

Ennek ellenére Ecclestone és az FIA-elnök Max Mosley is biztos benne, Melbourne-ben újra előkerül az ügy. Már a csütörtöki gépátvételnél bepanaszolják egymást a csapatok, vagy óvás lesz a leintés után.

”Valószínűleg a versenyfelügyelőknél kezdődik az ügy, akik döntenek valahogy. Ezt majdnem biztosan megfellebbezi az egyik oldal. Utána mehet a fellebbviteli bizottsághoz, amely kimondja az utolsó szót” – vázolta a hétvégén induló koreográfiát Mosley.

Állítja, a rajtig már túl kevés az idő eldönteni, kinek van igaza, ami így van, de a kérdés két hónapja merült föl, ezért nehezen érthető, miért nem tisztázták eddig.

Az már biztos, emiatt a Forma-1-re sokkal jobban fog figyelni a közvélemény, és nemcsak a verseny végéig, hanem a vita lezárásáig. Előfordulhat, hogy napokig nem lesz hivatalos győztes.

Mosley már a következményt is elmondta: ha végül szabálytalannak minősítik, az első európai futamon, Barcelonában, ami az ötödik verseny lesz, már nem használhatják.

Ráadásul a vitával megbomolhat a FOTA, az F1-es csapatok szövetségének egyesége, ami Ecclestone-ék fő célja.