Bojkottal riogat a McLaren és a Renault

2009.03.24. 22:05 Módosítva: 2009.03.24. 22:05
A vasárnapi Forma-1-es nyitófutam indulása nem 100 százalék, de a balhé biztos: az FIA küzd a csapatokkal az új Concorde-szerződés miatt. Cél az istállók szövetségének megbomlasztása, eszköz a diffúzor-ügy.

Megfenyegette Bernie Ecclestone Forma-1-főnököt Flavio Briatore, a Renault és Ron Dennis, a McLaren csapatvezetője: nem küldik el autóikat az első futamra, ha nem kapják meg tartozásukat. Szombaton kereste meg a két csapatvezető Ecclestone-t londoni irodájában, árulta el a 78 éves menedzser a The Timesnak.

”Flavio kezdte, Ron segített neki, azt mondták, nem utaznak és a többi csapat sem fog – mesélte Ecclestone. – Fölvettem a telefont, hogy lemondjam a gépeket, mert egy vagyonba kerül a szállítás.”

Ezzel a vita befejeződött, mindkét istálló és az összes többi megérkezett Melbourne-be, a vasárnapi versenyre.

A kötélhúzás oka, hogy még nem írták alá az új Concorde-szerződést, ami a szervezők és a csapatok jogait meghatározza. Ecclestone úgy gondolja, fizet, ha ott lesznek a szignók, Dennisék úgy, aláírnak, ha megjött a pénzük.

”Ha pisztolyt nyomnak a fejemhez, jobb ha megbizonyosodnak róla, meg tudják húzni a ravaszt és hogy van golyó a tárban, mert ha hibáznak, megjárják” – figyelmeztetett Ecclestone.

Bernie Ecclestone és Flavio Briatore
Bernie Ecclestone és Flavio Briatore

A vasárnapi futam elméletileg nincs veszélyben, de a promóter Ron Walker nem így gondolja. ”A helyzet nagyon komoly, de vasárnapra megjön a józan eszük – mondta a melbourne-i Herald Sunnak. – Meg fog állapodni az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) a csapatokkal, Bernie mestere az ilyesminek, évtizedek óta csinálja.”

A harc másik fronton is zajlik, Max Mosley FIA-főnök mindenképp össze akarja ugrasztani a FOTA (F1-es Istállószövetség) megalakulása óta egységes csapatokat a jobb Concorde-feltételek kiharcolása miatt, ezért nyitva hagyta a diffúzor-kérdést.

A Red Bull kedden közölte, ha a Brawn GP autója átmegy a gépátvételen Ausztráliában, hivatalosan tiltakozni fognak, mert szerintük szabálytalan fenéklemezzel versenyez ellenfelük, ami körönként fél másodperc előnyt jelent.

Az f1-live.com szerint a Ferrari is melléjük állna, Mosley viszont korábban közölte, átengedik vagy sem, az első négy futamon hagyja őket indulni, ami további tiltakozáshoz, és Brawn-siker esetén óváshoz vezet.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Toyota és a Williams diffúzora is eltér a többségétől.

99 százalékra mondható, vasárnap lesz Ausztrál Nagydíj, de hogy hivatalos eredménye mikor, az nagyon bizonytalan. A Concorde meghosszabbításának nincs határideje, így a harc még jó ideig folytatódhat.