Már csütörtökön feljelentik Brawnékat

2009.03.25. 18:18 Módosítva: 2009.03.26. 10:32
A Red Bull és a többi csapat nem vár Melbourne-i nyitófutam végéig, diffúzor-szabály magyarázatot akar. Ha megvan, a károsult óv, így a vasárnapi leintéskor nem lesz hivatalos végeredmény.

Már csütörtökön elkezdődik a feljelentgetés a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon, értesült az autosport.com. A csapatok még a pénteki első tréning előtt meg akarnak bizonyosodni, mi szabályos és mi nem a diffúzor-vitában, ezért a Red Bull és még legalább egy másik istálló - talán a Ferrari - az előírások hivatalos tisztázását kéri.

Mindez a Toyota, a Williams és a Brawn GP kárára történhet, a három csapat más kialakítású alkatrészt használ, mint a többi hét. Állítják, az övék is szabályos, az ellenfelek szerint nem, és problémájuk, hogy körönként fél másodperces hátrányba kerülnek, ha a három rivális nem változtat.

Nekik viszont meggyőződésük, nem lépték át a szabálykönyvet, annyira biztosak ebben, hogy vészhelyzet esetére nincs is alternatív megoldásuk. Valószínűleg erre szükség sem lesz, mert ahogy mintegy két hónapja, az FIA-ellenőrök újra elfogadják a diffúzoraikat. Akkor már ellenőrizték.

Egyelőre nem tudni, mindhárom istállót feljelentik-e vagy csak egyet-egyet, mert azok elemei sem teljesen egyformák.

”Meglep az ügy, számunkra nyilvánvaló, hogy nem vétettünk. Úgy két éve alkalmazzák már mások is ilyen-olyan formában, az FIA-nak sem volt problémája vele, amikor megmutattuk. Legelőször jó egy éve egyeztettünk velük, tisztáztunk mindent, nem tudom, a többiek milyen alapon támadnak” – idézte az autosport.com Sam Michaelt, a Williams technikai igazgatóját.

Melbourne-ben Nick Heidfeld szerdán még kengurukat simogatott
Melbourne-ben Nick Heidfeld szerdán még kengurukat simogatott

Az istállók kiemelték, nem rosszindulatból járnak el, hanem tudni akarják, mit szab és mit nem. Az autosport.com állítja, bárhogyan döntenek az ellenőrök, jön az újabb tiltakozás, de ez már a fellebbviteli bírósághoz (FB): ha engedik az eredeti diffúzort, a támadók, ha nem, a három károsult viszi tovább az ügyet.

Az FB viszont nem képes összeülni, csak a másfél hét múlva következő Malajziai Nagydíj után, ezért szinte biztosan nem lesz hivatalos a végeredmény a vasárnapi futam leintésekor.

A másik lehetőség, hogy a többség beletörődik a döntésbe, és a lehető leghamarabb Brawnékéhoz hasonló módosítással áll elő. Ez sokkal kevésbé valószínű, mert a csere leghamarabb a harmadik futam előtt lehetséges. (Hacsak nem gyártottak már előre ők is másfajta diffúzorokat, de erre az esély szinte semmi.)

Max Mosley FIA-elnök korábban azt mondta, egészen a negyedik GP-ig mehet a huzavona. A vezető valószínűleg azért nem tisztáztatta a kérdést, mert politikai harcban áll az összes csapattal a Forma-1 bevételeinek elosztását is meghatározó Concorde-szerződés miatt.

Mosley és az F1-főnök Bernie Ecclestone kevesebbet adna, mint amennyit az istállók követelnek.