Szabályos a Brawn, a Toyota és a Williams

2009.03.26. 15:05 Módosítva: 2009.03.26. 15:36
Bukott a Ferrari, a Renault és a Red Bull feljelentése az F1 nyitófutamán, de fellebbezhetnek, így a három vádlott óvás alatt indulhat vasárnap.

Előírásnak megfelelőre minősítette a Brawn GP, a Toyota és a Williams fenéklemezét az idénynyitó Ausztrál Nagydíj ellenőri bizottsága, elutasította a Ferrari, a Red Bull Racing, illetve a Renault feljelentését.

A három támadó azt kifogásolta, az ellenfeleik autóin található másfajta diffúzor, ami körönkét fél másodperc előnyt jelenthet, illegális, és pontos szabályértelmezést kért az FIA technikai bizottságától.

Melbourne-ben négy órányi tanácskozás után az érintettek jelenlétében az FIA-képviselet átengedte Brawnék alkatrészeit, használhatják azokat a vasárnapi futamon.

brawn

Az ellenfelek valószínűleg a szervezet fellebbviteli bíróságához (FB) fordulnak, vagyis nem hivatalosan a két angol team meg a japán óvás alatt versenyez az idénynyitón, majd valószínűleg az egy hét múlva következő Malajziai GP-n: a kettő közötti rövid időben az FB nem tud összeülni.

Megtörténhet, hogy Ázsiában is megtámadják a három istállót, sőt, az is, hogy ott szabálytalannak mondják majd ugyanezt a szerkezetet, mert az ellenőrök csoportja nem állandó, futamról futamra változik. Igaz a fordított határozat nagyon valószínűtlen, mert az FIA már februárban is mindent rendben talált a kérdéses diffúzorokkal.

A Toyota közölte, elégedett a döntéssel, valószínűleg a másik két istálló is. Az ellenfelek egyelőre nem jelezték hivatalosan, hogy az FB-hez fordulnának. Lehet, hogy hasonló diffúzor tervezésére kényszerülnek, de azt ideális esetben is csak a harmadik GP-n vethetik be.

Ráadásul idén szezon közben nyárig nem lehet tesztelni, így élessben kell majd tesztelniük, még ha rekord idő alatt sikerül is elkészíteniük az új fenéklemezt.