Vettel: Bocsánat, komplett idióta vagyok

2009.03.30. 12:37 Módosítva: 2009.03.30. 13:07
Rajtbüntetést kap a következő futamra a német versenyző, az ellenőrök szerint ő okozta Robert Kubica kiesését az Ausztrál Nagydíjon. A lengyel nem okolja, a BMW-főnök szerint viszont hibázott.

Három körrel a befutó előtt adta föl az Ausztrál Nagydíjat Sebastian Vettel és Robert Kubica: a második pozícióért harcoltak, ütköztek. A Red Bull egyik kereke kitört, a lengyel néhány méter múlva a falnak csapódott, mert törött szárnya a gépe alá szorult, az autó irányíthatatlanná vált. A felvételek alapján versenybalesetnek tűnt, de az ellenőrök 10 rajthelyes visszasorolással büntették a németet a jövő hét végi Maláj Nagydíra.

redbull

A BMW-s Kubica főnöke, Mario Theissen szerint jogosan: "Sebastian hamar fékezett, egyértelmű helyzet volt, eszembe is jutott, ismerem őt, nem fog butaságot csinálni. Abban a pillanatban mégis megtörtént."

A csapatvezető a BBC-nek azt mondta, pilótája nyert volna, ha túljut felfedezettjén. "Robert győzelmébe került a baleset, mert mindkét előtte lévő kocsi szenvedett a szuperlágy gumikon. Két másodperccel voltak lassabbak körönként."

A hajrára a vezető, későbbi nyertes Jenson Button és a második Vettel a végére tette föl a puhább abroncsokat, de azok a Red Bull-Renault-n és valószínűleg a Brawn-Mercedesen is hamar elkoptak.

"Nehéz megmondani, kinek a hibája, szerintem Vettel túl optimista volt - védte meg ellenfelét Kubica. - Jobb íven voltam, később fékeztem, előrébb voltam, de túlságosan is védte a pozícióját, aztán meg nem tudta befordítani az autót, mert elkoptak az abroncsai."

Vettel kvázi ugyanezt mondta: "Amikor összeértünk, előrébb volt, de semmit nem tehettem, a gumijaim teljesen elkoptak, nem lehetett jobbra húzni a kocsit." Elnézést kért a legfiatalabb futamgyőztes, de a felelősséget nem vállalja. "Nagy kár mindkettőnknek, hülye versenybaleset volt. Sajnálom a csapatomat és Robertet is."

Indokolható Vettel büntetése, másodpercekkel a karambol után a rádión azt is mondta csapatának: "Bocsánat, komplett idióta vagyok."

Malajziában nem lesz könnyű dolga, de az új szabályokkal könnyebb előzni, így a tízen kívülről sem indul esélytelenül jövő vasárnap. Kubicával és Theissennel biztosan nem vesznek össze, a BMW-főnök valóban jól ismeri őt, 2007-ben a szaktekintély dobta be az F1-be, 19 évesen, Indianapolisban, épp a kanadai balesete miatt nem induló Kubica helyén.