Még sosem voltak ekkora életveszélyben

2009.04.05. 17:06 Módosítva: 2009.04.05. 17:10
A legjobb pilóták örültek a Maláj Nagydíj leállításának, a győztes Button szerint őrült futam volt, Hamilton állította, túl rizikós lett volna a folytatás. Nico Rosberg öt napja megmondta, így lesz vége.

23 körrel a tervezett befejezés előtt leállították, majd leintették a Maláj Nagydíjat az óriási monszuneső miatt. A megszakítás pillanatában Jenson Button állt az élen, így az ausztrál szezonnyitó után újra ő győzött.

”Micsoda őrült verseny volt ez – értékelt az angol a sajtótájékoztatón. – Rettentő nehéz volt eltalálni a rendes gumit, mert arra számítottunk, ha csapadék jön, szakadni fog. Nem ez történt, és az esőgumi megsemmisült, miközben Timo Glock repült az átmeneti abroncsokkal. Mi is felraktuk, így végül összejött.”

Mivel a táv háromnegyedét nem teljesítették, az első nyolc befutó félpontokat kapott. Button így összesen 15 ponttal vezeti a vb-t.

Csapattársa, Rubens Barrichello ötödik lett, de nem bánta, hogy nem kellett újraindulnia. ”Ezért nem kellett volna öt órakor rajtolni – utalt a brazil arra, hogy Malajziában, mint két hete Melbourne-ben is, először rendeztek esti futamot. – Egyértelműen a leállítás volt a helyes döntés, mert nem lehetett látni. Nem is az eső, inkább a sötétség miatt.”

A versenyigazgató háromnegyed órán át szervezte a folytatást, végül mégis a leintés mellett döntött. A monszun várható volt, főleg szürkületkor szokott esni, Nico Rosberg már szerdán kérte a szervezőket, hozzák egy órával előrébb a startot. Kérését meg sem hallgatták, pedig a korábbi indulással megúszták volna a csapadékot.

A versenyzők közül csak a Toro Rosso-pilóta Sebastien Bourdais akarta folytatni, a világbajnok Lewis Hamilton örült a lefújásnak.

”Amikor leszakadt, lehetetlen volt vezetni. Ilyen veszélyes körülmények között sosem versenyeztem. Próbáltam pályán tartani a kocsit, egyszerűen túl rizikós lett volna a futam. Imádom, ha esik, de ez már sok lett volna” – nyilatkozta az autosport.com-nak.

Az F1 történetében ötödször osztottak félpontokat, a hetedik Hamilton így kettő helyett egyet kapott.