Hamilton kiborult, távozhat a McLarentől

2009.04.06. 23:00 Módosítva: 2009.04.06. 23:03
Az angol sajtó és Bernie Ecclestone állítja, a hazugságbalhé után közel a szakítás a világbajnok és csapata között. Szerződésszegés esetén a pilóta szabadon eligazolhat.

Kiakadt csapatára, a McLarenre Lewis Hamilton és édesapja, Anthony Hamilton, mert az istálló csalási botrányba keverte őket, állítja a The Sunday Times. A nívós lap szerint a világbajnok kapcsolatba lépett az FIA-elnök Max Mosleyval, miután csütörtökön kiderült, a McLaren átverte a sportfelügyelőket Ausztráliában.

Hamiltont visszamenőleg kizárták a futamról, és még tovább büntethetik a szándékos megtévesztés miatt. Az újság úgy tudja, Hamiltont Mosley beszélte le róla, ne hagyja ott azonnal a McLarent.

A 24 éves pilóta ezután csapatától független sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni magát, bocsánatot kért, azt mondta, félrevezették. Az angol csapat előbb tagadta, majd miután hangfelvétel került nyilvánosságra az egész Trulli-esetről, elismerte a hazugságot.

Az ügyben megszólalt az F1-főnök Bernie Ecclestone. ”Lewis nagyot csalódott a McLarenben, de az apja még nagyobbat, nem tetszik neki, hogy a fiát csalónak tartják. Nem így nevelte őt, mégis csalózzák, pedig őt is rászedték” – nyilatkozta a Daily Mailnek.

Lewis és Anthony Hamilton
Lewis és Anthony Hamilton

A McLaren pénteken kirúgta bűnbakká tett sportigazgatóját, Dave Ryant, aki 35 éve dolgozott a csapatnál. Az új csapatfőnök, a Ron Dennis-utód Martin Whitmarsh helye is veszélyben van, mert nem tudta kezelni a helyzetet, előbb tagadta, majd elsimerte, nem mondtak igazat. Whitmarsh a The Sunday Times értesülését kitalációnak tartja, szerinte Hamilton egy pillanatig sem akart távozni tőlük, és az sem igaz, hogy az FIA-elnöknek panaszkodott. Állítja, Anthony Hamilton mondta neki, kacsa az egész.

A BBC-kommentátor, volt F1-pilóta, Martin Brundle a The Timesnak írt cikkében viszont azt fejtegeti, Hamilton könnyedén kiugorhat szerződéséből, még ha az 2012 végén is jár le.

”A McLaren károsította a világbajnok jó hírét, vagyis megszegte a megállapodásukat. Hamilton könnyedén szabadon igazolhatóvá válhat, ha felbontja a szerződést, oda megy, ahová akar” – magyarázta Brundle.

Úgy két hete, még a melbourne-i balhé előtt azt pletykálták az F1-ben, az angol eligazolna, de ezt akkor ő is határozottan cáfolta, és a csapat is. A lehetőség a hazugságvádak után merült fel ismét, és a Hamilton család ezúttal nem kommentálta a The Sunday Times értesülését.