Kivágják a KERS-t a Forma-1-ből

2009.06.08. 20:15
2010-ben egy istálló sem használja az energia-visszanyerő rendszert, mert túl drága. A csapatok szavazással döntöttek a mellőzéséről Törökországban.

Nem használják jövőre a Forma-1-ben a KERS-t, döntött vasárnap a Forma-1-es csapatok szövetsége, a FOTA nyolc tagja. (A Williams és a Force India jelenleg felfüggesztett.)

Az istállófőnökök a Török Nagydíjon határoztak az energia visszanyerő szerkezet elvetéséről, pedig a rendszer része a 2010-es szabályzatnak. Nem lenne kötelező, így az autosport.com szerint ha ellene vannak, nem lehet rájuk kényszeríteni.

”Mi a KERS mellett szavaztunk, de mint eddig is, alkalmazkodunk a többség akaratához” – nyilatkozta Dr. Mario Theissen, a BMW vezetője.

A német cég élen járt a KERS fejlesztésében, de Isztambulban már nem használta. A Renault szintén nem, csak a Ferrariban és a McLarenben maradt meg. A többiek már a tervezésnél megakadtak, a Brawn nem is bajlódott vele, mert bonyolult, veszélyes és legfőképp drága. A költségek miatt mellőzik jövőre.

”Az új csapatokra is gondolunk, költségszempontból nekik is jobb lesz így. Mi rengeteget fektettünk bele, de logikus, ha senki nem akarja, jobb, ha mi sem eröltetjük” – mondta Stefano Domenicali Ferrari-főnök.

Az olaszok F60-as autójának része a KERS, csakúgy, mint a McLaren MP4-24-nek, így előfordulhat, hogy ők az idény végéig használják a 80 extra lőerőt jelentő, jobb gyorsulást eredményező rendszert.

Előnyeit a két élcsapat sem tudja kihasználni, 40 kilós tömege miatt az autó súlyelosztását rontja, egyelőre lehetetlen optimálisan alkalmazni. Próbálkoznak a pilóták lefogyasztásával is, ami akár egészségüket is veszélyeztetheti.