Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kimi Raikkönen másfél év után újra nyert

2009.08.30. 13:56
A finn fél másodperccel, KERS-rendszerrel verte a szenzációs Giancarlo Fisichellát az első idei Ferrari-sikerhez. Szerencséje is volt, mert rajtmanőveréért nem büntették. Jenson Button kiesett, Barrichello csak 7. lett, így alig hozott pontot az angolon.

A 2007-es világbajnok győzött a Belga Nagydíjon, a váratlanul második Force India-pilóta, Giancarlo Fisichella és a hajrában felkapaszkodó Sebastian Vettel előtt.

A finn Rubens Barrichello beragadása után szenzációsan rajtol, negyedikként fordult volna, de annak ellenére, hogy nem szorították, lement a pályáról: a második kanyarba érve így harmadik, a következőben már második volt az élről hibátlanul induló Fisichella mögött.

A ferraris manővere erősen szabálytalannak tűnt, de nem büntették.

A mezőny végén Button, Grosjean, Hamilton és Alguersuari balesetbe keveredett - Grosjean koccant Buttonak - mindannyian feladták, a második körre jött a biztonsági kocsi.

Az újraindulásnál Raikkönen a KERS-szel simán otthagyta Fisichellát, egyenesben ment el mellette, az olasznak esélye sem volt. A futam itt el is dőlt, mert hiába volt gyorsabb majdnem végig Fisichella, a KERS az egyenesekben élen tartotta a finnt.

Mögöttük a harmadik helyért a BMW-k, Fernando Alonso és Vettel küzdöttek. A spanyol kerékhiba miatt féltávnál kiállt, a német az utolsó harmadra nagyon felgyorsult, a két BMW elé került.

A vb-t vezető Buttonnak újra szerencséje volt, a pocsék indulása után visszakapaszkodó Barrichello csak hetedik lett, az utolsó körökben füstölő motorral ment. A Mercedes a depóban ki is gyulladt, a brazil mindössze két pontot hozott az angolon, aki még mindig 16-tal vezet.

Fisichella második helyével is a futam sztárja lett, a Force India első dobogós helyét szerezte. Raikkönen idei első győzelmét szállította a Ferrarinak, és megszakította saját maga másfél éves nyeretlenségi sorozatát, legutóbb tavaly, Spanyolországban lett első.

Nem kizárt, hogy a két versenyző két hét múlva, Monzában már csapattárs lesz, a Ferrari egyik jelöltje az ismét utolsó Luca Badoer helyére Fisichella.

A Belga Nagydíj körről körre

14.00: Elindultak a felvezető körre. Süt a nap Spában.

Rajt: Barrichello a 4. helyen nagyon beragadt, Raikkönen kikerülte,és harmadiknak fordult. Elöl Fisichella és Kubica tökéletesen eljött, a finn megelőzte hamar a lengyelt. (Az első kanyarban gyorsulásra használta a bukóteret, ez lehet, hogy szabálytalan.)

1. kör: A leghosszabb egyenes utáni kanyarban Buttont meglökte Grosjean, Hamilton is belekeveredett, mindannyian kiestek. Beküldték a biztonsági kocsit.

2.: Fisichella, Raikkönen, Kubica, Glock az első négy. Barrichello már egyszer járt a depóban, 15., előtte Trulli és Badoer.

3.: Webber, Heidfeld, Rosberg, Vettel 5-8.

5.: Újraindult a futam, Raikkönen az egyenesben a KERS-sel simán megelőzte Fisichellát. Vettel Rosberget váltotta a 7. helyen.

8.: Raikkönen és Fisichella elhúzott, a finn simán vezet, úgy két másodperccel.

10. Raikkönen, Fisichella és Kubica látótávolságon belül van, de a vezető ferraris a KERS-sel nagyon esélyes. Glock, Webber, Heidfeld, Vettel, Rosberg zárja az első nyolcat.

12.: Kubica tankolt elsőként, kilencediknek jött vissza.

13.: Fisichella simán tartja magát két másodpercen belül Raikkönenhez. Glock tankolt, de a berendezés nem működött, csak a tartalék, rengeteg időt veszített.

14.: Raikkönen és Fisichella egyszerre jöttek ki, az olasz ledolgozta a depóban a kétmásodperces hátrányát. Webber a depóban leszorította Heidfeldet, majd a pályán visszaengedte. Ennek ellenére büntethetik Webbert.

15.: Vettel, Rosberg, Raikkönen, Fisichella a sorrend, az első kettő még nem tankolt.

16.: Webber áthajtásos büntetést kapott. Vettel tankolt, 8.

17.: Fisichella 1,5 másodperccel Raikkönen mögött, a finn újra vezet, mert Rosberg tankolt.

18.: Az olasz egy másodpercen belül a Ferrari mögött. Alonso a nyomában, de ő még nem tankolt. Valószínűleg ő csak egyszer fog.

19.: Kubica, Kovalainen, Buemi, Vettel, Heidfeld a 4-8. helyen.

22.: Fisichella ráment Raikkönenre, és a ferrarisok szerint több benzinje van, mint a finnek. Alonso is közel van.

23.: Alonso kiment tankolni, de a bal első kerekét nem tudták visszarakni, rengeteget állt, 14.-nek jött vissza. A kerék a rajtnál sérülhetett, amikor a spanyol a bal első kerékkel koccant.

25.: Raikkönen, Fisichella, Kubica az elsőhárom, a negyedik Kovalainen a depóban járt. Alonsót visszahívták a depóba, fel kell adnia.

27.: Barrichello a hatodik helyről ment ki második, utolsó tankolására.

28.: Fisichella tapad Raikkönenre, Kubica lemaradva, Vettel másodpercekkel mögötte negyedik.

29.: Kubica végzett az utolsó tankolással.

30.: Egyszerre jött a két első, Raikkönen most egy pici előnyt szerzett, használta a KERS-t, nehéz lesz megfogni. A finnek lágy, az olasznak kemény gumija van. 14 kör a végéig. Vettel még vezet, de tankolni fog.

33.: Fisichella szenzációs, hat tizedre van Raikkönentől. Ha a Ferrari lágy gumija elfogy a végéig,van esélye. Webber tankolt.

34.: 10 kör a végéig, Vettel tankolt, Raikkönen, Fisichella visszaállt az élre, a német visszajött harmadiknak Kubica elé.

35.: Fisichella támadja Raikkönent, teljesen a sarkában van.

36.: Kubica, Heidfeld, Kovalainen, Barrichello, Rosberg, Webber a 4-9.helyen.

38.: Vettel nagyon jön, hat kör, öt másodperccel van Raikkönenék mögött.

40: Vettel 3,6 másodpercre van Fisichellától, aki egy másodperccel sincs a finn mögött. 4 kör a végéig.

41.: Fisichella fél másodpercre Raikkönentől, de előznie nagyon nehéz lesz. Barrichello autója füstöl.

42.: A brazil lassít, de még gyorsan megy, Rosberg közelít hozzá.

43.: Olajszivárgása van, de már csak egy kört kell kibírnia.

44.: Fisichella nem tudta megverni Raikkönent, a finn győzött, az olasz szenzációs második, Vettel harmadik, Kubica negyedik, Heidfeld ötödik, Kovalainen hatodik, Barrichello behozta hetediknek, bár a depóban kigyulladt, Rosberg nyolcadik.

A Belga GP végeredménye

1. Raikkonen Ferrari (B) 1h23:50.995

2. Fisichella Force India-Mercedes (B) + 0.939

3. Vettel Red Bull-Renault (B) + 3.875

4. Kubica BMW Sauber (B) + 9.966

5. Heidfeld BMW Sauber (B) + 11.276

6. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 32.763

7. Barrichello Brawn-Mercedes (B) + 35.461

8. Rosberg Williams-Toyota (B) + 36.208

9. Webber Red Bull-Renault (B) + 36.959

10. Glock Toyota (B) + 41.490

11. Sutil Force India-Mercedes (B) + 42.636

12. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 46.106

13. Nakajima Williams-Toyota (B) + 54.241

14. Badoer Ferrari (B) + 1:38.177

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.