A Red Bull nem akarta, hogy Vettel előzzön

2010.05.31. 12:29
A csapatvezetők biztos győzelemre mentek, de Hamilton miatt nem fojthatták le a német gépét. Egy körrel többet mehetett százszázalékos teljesítménnyel, egyetlen lehetőségét próbálta kihasználni.

A Red Bull nyugodt Webber-Vettel-sorrendben akarta megnyerni a Török Nagydíjat, ismerték el a csapat vezetői. A futamon az ausztrál vezetett a német előtt, sarkukban a maclarenes Lewis Hamiltonnal, amikor a 41. körben Vettel előzni próbált.

”Mark már benzinspórolós üzemmódban volt, ami visszavett a teljesítményből, ezért futhatott rá Sebastian. Neki egy kilogrammal több benzinje maradt, valószínűleg mert többet ment szélárnyékban. Vagyis eggyel több olyan köre volt, amiben száz százalékos motorteljesítménnyel mehetett” – árulta el az RBR-főnök Chris Horner.

Nem tagadta, ha nincs a McLaren, változás nélkül elautóztak volna a célig: ”Nem tarthattuk vissza Vettelt, mert ott jött mögötte Hamilton. A csapat szempontjából mindegy, ki az első és a második, a lényeg a kettős győzelem, célunk, hogy megnyerjük a versenyt, most is ezt kellett volna tennünk”.

A Red Bull-tulajdonos Dietrich Mateschitz jó barátja és istállójának tanácsadója, Helmuth Marko megerősítette ugyanezt.

”Ebben a helyzetben nem versenyezhettünk volna egymással, de Vettelnek támadnia kellett, különben Hamilton megelőzte volna. Teljesen más lett volna a helyzet, ha a McLarenek tíz másodperccel le vannak maradva” – idézte az autosport.com a 67 éves expilótát.

A baleset miatt Vettel kiesett, Webber harmadik lett. A német a pálya mellett még mutogatott csapattársának, de lehiggadva már nem vádolta. Horner szerint mindketten egyformán hibáztak, úgy kellett volna vezetniük, mint az egymást hiba nélkül oda-vissza előző mclareneseknek.

Az osztrák Marko viszont kapásból Webbert hozta ki bűnbaknak, amiért később helyesbítenie kellett, és megváltoztatta veleményét.

A McLaren kettős győzelmet szerzett, a gyártók pontversenyében megelőzte a Red Bull-t. A pilótáknál Webber vezet Hamilton és Button előtt.