Button 8 tizedmásodperccel veszített

2010.09.13. 12:45
A McLaren szerint mindent jól csináltak Monzában, sem a gumiválasztásban, sem annak időpontjában nem hibáztak. Nem volt elég gyors a boxkiállásuk, Alonso jobb volt.

Második lett az Olasz Nagydíjon Jenson Button, három másodperccel kapott ki a győztes Fernando Alonsótól. Az angol 37 körön át kevéssel, de magabiztosan vezetett, ám hamarabb állt ki új gumiért, mint a spanyol, és visszatérve a ferraris eléje került.

Centik voltak közöttük, de utána Button gyorsan leszakadt, a keményebb abroncs nem feküdt neki, Alonsónak igen. Még az autóban megkérdezte, miért álltak ki a Ferrari előtt, majd a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy nem érezte a gumit. Mivel Sebastian Vettel az utolsó körig ment a lágy keverékkel, három körrel a vége előtt a futam negyedik leggyorsabb körét futotta, és csak az utolsó körben cserélt - három pozíciót nyert -, felmerül, miért kellett Buttonnak váltania?

"Miután a mögöttünk futók bejöttek a kemény gumiért, láttuk, hogy azzal gyorsabbak, és mivel ez kiderült, mielőbb arra akartunk váltani mi is" - nyilatkozta a McLaren-csapatfőnök Martin Whitmarsh. Button viszont nem lett vele gyorsabb, de a menedzser szerint a stratégiájuk jó volt.

"Három lehetőség állt előttünk: hamarabb jövünk be, és ha ők nem jönnek rögtön, visszamegyünk az élre, akkor jönnek be, amikor mi, ami bolondság lett volna tőlük, mert így biztosan visszamentünk volna az élre, vagy tovább maradunk kint, és akkor még jobban megvernek. Azaz a döntésünk helyes volt."

Button boxkiállása nyolc tizedmásodperccel lassabbra sikerült Alonsóénál, Whitmarsh szerint emiatt kaptak ki.

"Néhány tizeddel lassabbak voltunk, és Fernando is gyorsabb volt a pályán, vagyis 2-3 métert buktunk a visszatéréskor, ennyin is múlt nagyjából. Bármire foghatjuk, lehetett volna jobb a bevezető vagy a kivezető kör, gyorsabb a kerékcsere. A tény, hogy veszítettünk, de stratégiailag nem volt más választásunk. Jól döntöttünk, de ők is, és a gyorsabb autójukkal legyőztek minket" - ismerte el a vereséget.

Magánál a kerékcserénél két tizedmásodpercet veszítettek, Alonsóé kerek négy másodperc volt, Buttoné 4,2, a kétszeres bajnok bevezető köre addigi saját leggyorsabbja lett.

Button a második hellyel is visszatért a világbajnokságba, az első öt közül bárki megnyerheti a címet.