Elmaradhat a bahreini F1-idénynyitó?

2011.02.17. 15:04
A zavargásokban tüntetők halnak meg, kiszámíthatatlan a helyzet a Közel-Keleten, a hétvégi GP2-t elhalasztották.

Veszélyben az idei első Forma-1-es futam a bahreini politikai zavargások miatt. Március 11. és 13. között ott indulna az F1-szezon, de a tüntetésekben többen meghaltak, a helyzet bizonytalan.

Bernie Ecclestone már a hét elején felvetette, Bahrein nem biztonságos, főleg mert a tiltakozók bejelentették, hogy a nagydíjat próbálják meg felhasználni figyelemfelkeltésre, meg akarják zavarni az eseményt.

Jean Todt FIA-elnök azt mondta, meg kell várni, mi történik a hétvégi GP2-es futamon, de azt csütörtökön törölték a válság miatt.

Az autosport.com úgy tudja, a FOTA a pénteken induló barcelonai teszten mielőbb összeül, és igyekszik eldönteni, menjenek-e Bahreinbe. Az F1 március 3-tól 6-ig hivatalos tesztet szervezett oda, ehhez jövő hét végén, február 27. körül el kell indítani a felszereléseket a Közel-Keletre. Úgy tervezték, hogy már nem jönnek vissza a versenyig, így az utazásokat teljesen át kell szervezni akkor is, ha csak a tesztet törlik.

A pálya igazgatója elmondta, fő a biztonság, akkor fogadják az F1-et, ha garantálni tudják a rendet, ám arra készülnek, minden rendben megy, halasztásra nem gondolnak.

A zavargások a pályától távolabb, Manama környékén vannak, vagyis a létesítményt elméletileg el lehetne zárni, de a teljes Forma-1-es személyzet - beleértve a pilótákat is - Manamában lakik, oda jár vissza minden este, mert a pályánál nincsenek hotelek.

A futamra természetesen többezer turistát várnak, az ő biztonságuk szavatolása további problémát jelent.