Két hét múlva újra legális lehet a Red Bull

2011.07.09. 18:14

Engedélyezi a FIA a befújt diffúzor teljes kihasználását a szezon végéig, ha a tiltás eltörlésébe minden istálló beleegyezik - közölte szombat délután a szervezet Silverstone-ban.

A Red Bull Racing egyik legjobb találmányát májusban tiltották be először, de a rendelkezést néhány óra múlva visszavonták. Júniusban másodszor nyilvánították illegálisnak, a korlátozás pénteken lépett volna életbe, de az RBR-t és két másik csapatot ellátó Renault engedményt kapott, a rendszer maradhatott. Szombat reggel aztán az engedményt törölték, az időmérőn már a tíz százalékos teljesítményre korlátozott befújt diffúzorral ment Sebastian Vettel és Mark Webber.

A FIA visszalépésének oka, hogy a Renault állítja, motorjai megbízhatósága csökken, ha nem használhatják a módszert, amivel fékezésnél is motorgáz áramlik a kiufogóból. (A gáz a diffúzorra megy, leszorítő erőt generál növelve a kocsi kanyarsebességét.)

A Red Bull a korlátozás ellenére is megszerezte az első rajtsort a Brit GP-n, jelentősen feljavult a Ferrari, visszaesett a McLaren, aminek motorszállítója pedig engedményt kapott: a Mercedes más módszerrel oldja meg a gázáramlást, ezzel a FIA-nak kevésbé van gondja.

A szezon közbeni szabályváltozást majdnem minden istálló kifogásolta, a jelenlegi helyzet végül is a Ferrarinak kedvez. Ha viszont az olaszok is belemennek, az év végéig újra bevethet mindenki mindenféle diffúzorrendszert és elektronikát már a következő, Német GP-től.

A Brit GP-re még mindenképp érvényben marad a korlátozás, a feloldásáról vasárnap reggel tárgyalnak az istállók: az Autosport szerint jelenleg még nincs egyetértés köztük, a Williams pozíciója bizonytalan, a Ferrari, a McLaren és a Red Bull ugyanazt akarja.