Két Vettel-vb egy éven belül

2011.10.09. 10:33 Módosítva: 2015.05.17. 03:41

2007 júniusában indult Sebastian Vettel először F1-futamon, múlt októberben a sorozat történetének legfiatalabb világbajnoka, vasárnap a legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett, miközben ő a legfiatalabb futamgyőztes és rajtelső is.

2006-os feltűnésekor azonnal megnyerte a Török Nagydíj pénteki edzésnapját, rögtön látszott, ő lehet Michael Schumacher utódja a Forma-1-ben.

A BMW tesztpilótájaként csak pénteken vezethetett a nagydíjakon, de két héttel később Monzában is leggyorsabbként végzett. Nem kis neveket vert meg, Schumachert, Alonsót, Raikkönent, akik ellen alig egy év múlva már élesben próbálkozhatott.

2007 júniusában Robert Kubica hatalmasat bukott a Kanadai Nagydíjon, Indianapolis egy hét múlva jött, Dr. Mario Theissen BMW-csapatfőnök bedobta a 19 éves Vettelt: a tinédzser bevált, nyolcadikként azonnal pontot szerzett, egyet.

Kubica hamar visszatért, a BMW-nél Vettelnek nem maradt hely, de a Red Bull-testvércsapat Toro Rosso azonnal kölcsönkérte, így a Hungaroringen be is mutatkozhatott új istállójában.

Karrierje ebben a tempóban folytatódott tovább, 2008-ban a monzai esőben megszerezte a kiscsapat és saját maga első pole pozícióját, másnap pedig futamgyőzelmét - 21 évesen és két hónaposan. Ráadásul szinte megszakítás nélkül vezetett starttól célig.

A BMW kitartott Kubica és Heidfeld mellett, így a Red Bull 2009-re átültette Vettelt a Toro Rossótól, végleg megszerezte őt az F1-et tíz hónappal később otthagyó németektől.

A tehetség hamar bizonyított, 2009-ben Jenson Button egyetlen üldözője lett, megnyert négy futamot, 84 ponttal másodikként zárta a világbajnokságot.

2010-et egyértelmű vb-esélyesként kezdte, Bernie Ecclestone még 2009 decemberében megmondta, Vettel lesz a világbajnok. Nem úgy indult az év, ahogy gondolta, csak a harmadik futamon állt először dobogóra, igaz, azt megnyerte, majd sok hányattatás után az utolsó futamon szerezte meg a címet úgy, hogy egész évben és korábban soha sem vezette a pontversenyt - csak záráskor. 23 évesen és 134 naposan ért először a csúcsra, rekord.

Amilyen szoros volt 2010, olyan sima lett 2011: a legelső futam óta vezeti a vb-t, megnyert kilenc versenyt, szerzett 12 pole pozíciót, csak egyszer nem állt dobogón. Minden futamon célba ért, a nürburgringi negyedik a legrosszabb eredménye.

Vasárnap Szuzukában 24 évesen és 98 naposan lett kétszeres világbajnok, megjavította Fernando Alonso 2006-os korrekordját, újabb csúcsot döntött meg. Ráadásul négy futam még hátra van ebből az évadból.

"Különösen az edzőmnek köszönném meg ezt az évet, aki nem engedi, hogy elszálljak, miatta is maradhatok két lábbal földön. A csapat is fantasztikus volt, minden egyes tagjának köszönöm" - nyilatkozta a célban.