Megmondtam, Prost nem mehet el!

2011.10.20. 18:08

1991. október 20-án második lett a Japán Nagydíjon Ayrton Senna, és megszerezte harmadik világbajnoki címét.

A rajt előtt egyértelmű volt, hogy ha egyetlen riválisa, Nigel Mansell nem ér célba, a brazil a bajnok. Az első helyről rajtoló Berger elhúzott az élen, Senna másodikként tartotta Mansellt. Az angol közvetlenül mögüle csúszott ki a 10. körben, és feladta.

Senna később az élre került, vezetett az utolsó kanyarig, ott viszont lelassított, bevárta csapattársát, Gerhard Bergert, és átengedte neki a futamgyőzelmet.

A mclarenes minden idők legfiatalabb háromszoros F1-bajnoka lett 31 évesen és valamivel több mint hét hónaposan. Rekordját húsz év alatt sem döntötték meg. (A jelenlegi mezőnyből a kétszeres bajnokok közül Fernando Alonso még egy, Sebastian Vettel még hét éven át próbálkozhat a csúcs megjavításával.)

Mindennél emlékezetesebb viszont az interjú, amit Senna az eredményhirdetés után adott Szuzukában.

Kipakolt az 1989-es és az 1990-es Prosttal ugyanitt történt ütközése miatt, az előző évi első kanyaros balhéért Jean Marie Balestre FIA-elnököt vádolta, azt mondta, az egyértelműen 1989 következménye.

"89-ben ugyanitt ellopták a vb-címem, tavaly az időmérő előtt azt mondták, a pole pozíció a külső, tiszta íven lesz, meg fogják cserélni. Megszereztem a pole-t, és Balestre utasította az embereit, hogy ne cseréljék meg, maradjon belül. Ekkor azt mondtam magamnak, ha a startnál elveszítem az első helyet, rámegyek az első kanyarban, Prost nem fordulhat el elsőként! Ez történt, és mindez a politikusok hülye döntéseinek az eredménye" - ismerte el, hogy szándékosan ütötte ki a franciát. (A baleset neki második vb-jét jelentette.)