Gyulai: A Hungaroringnek nem kell izgulnia

2011.12.02. 13:26

Bernie Ecclestone a hét közepén beijesztett azzal a nyilatkozatával, hogy a közeljövőben drasztikusan csökkenti az európai Forma-1-es futamok számát, a jelenlegi nyolc helyett maximum ötöt akar. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója azonnal reagált, nem pánikolt, mert a módosítások csak 3-4 év múlva lehetnek aktuálisak, ráadásul a Hungaroringnek 2016-ig szerződése van Ecclestone-nal, illetve nincs semmi olyan ok, ami miatt hazánk elveszíthetné a futamot.

"Ha a Hungaroring teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeket, nem lesz veszélyben a Magyar Nagydíj hosszú távú sorsa - erősítette meg korábbi nyilatkozatát Gyulai a Digi Sport péntek reggeli műsorában, szerinte az „Európának annyi” Ecclestone-kijelentés az üzlet része, a nagyfőnök szereti az ilyen hangzatos kijelentéseket. - Ez nyilván az európai válságnak is szól. Az európai környezet évek óta nem kedvez a Forma-1-nek, Ázsiában vagy az arab világban kedvezőbb feltételekkel rendezhetnek versenyeket. Nekünk ezzel most nem kell foglalkoznunk. Ha kapnánk a FIA-tól egy olyan levelet, hogy a Hungaroringet hozzuk fel az abu-dzabi pálya színvonalára, nyilván nagy bajban lennénk, de nincs erről szó. A mogyoródi pálya valóban nem a legmodernebb, ez a legrégebbi pálya, a főépület és a lelátórendszer sem túl korszerű, a csapatok és a FIA mégis nagyon szeretik, nincsenek félelmeim.”

A Hungaroring Zrt. elnöke úgy gondolja, a két spanyol futam egyike, valamint a belga nagydíj lehet leginkább veszélyben.

"A szerződés meghosszabbításáról 2013-2014-ben kell megkezdeni a tárgyalásokat, ekkorra viszont egy nagyobb beruházásra is szükség lesz Mogyoródon, az ugyanis nem fog menni, hogy csak makettet mutatunk arról, 2016 után milyen is lesz majd a pálya.”

Gyulay elárulta, a Silverstone-t és a Wembley-stadiont tervező angol cég ingyen is elkészítené az átalakítási terveket. A lelátók korszerűtlenek, sok változtatásra van szükség, de jövő áprilisban már újraaszfaltozzák a pályát, ami az első lépés lehet.

A felújítás egy részéhez szükséges pénzt ráadásul a Hungaroring önmaga is kitermelheti. Gyulainak van terve arra, hogyan lehetne a 125 hektáros pályát önfenntartóvá tenni, és megújuló energiával fűteni vagy világítani.

„Rengeteg olyan lehetőség van, hogy ne mindig csak pénzt kelljen kérni. Egy év alatt nyereségessé tudtuk tenni magát a gazdasági társaságot is. 2014-ig a toldozás-foldozást ugyan a FIA utasításai szerint el kell végezni, de ezeket ki tudjuk termelni most már saját magunk is.”