Rosberget tisztázták, Alonso hülyét kapott

2012.04.23. 11:00

Felmentették Nico Rosberget jópár órával a Bahreini GP leintése után, vagyis nem szorította le sem Lewis Hamiltont, sem Fernando Alonsót.

A mercis látszólag előbb az angolt, aztán a spanyolt terelte le, ám a felügyelők megnézték a felvételeket, meghallgatták az érintetteket, és úgy döntöttek, nem történt szabálytalanság.

"Rosberg folyamatosan egy irányba mozdult. Ha Hamilton autójának nagy része Rosberg autója mellett lett volna, miközben Rosberg autója a pályán marad, akkor Rosberg manővere szabálytalan lett volna" - hangzik a kissé nyakatekert hivatalos indoklás, de igaza van.

Rosberg ugyanis csak egyszer váltott irányt, ami megengedett, és  - a legfontosabb -, hogy az irányváltást még az előtt kezdte, hogy Hamilton megkezdte volna az előzőmanővert. Alonsóval pedig maximum egyszerre mozdult, de semmiképp sem utána. Arról már nem tehet, hogy támadói aztán követték őt végig a pályán. Sőt, Hamilton a pályán kívülre is.

Alonso nem ért egyet a határozattal. Az újságíróknak azt mondta, "ha ott bukótér helyett fal van, valószínűleg nem lennék most itt magukkal", majd a döntés után ezt twittelte: "Vicces versenyek jönnek. Úgy lehet védekezni, ahogy tetszik, és lehet előzni a pálya mellett is. Jó szórakozást!".

Érdemes Rosberg védekezését összevetni Michael Schumacher két évvel ezelőtti, hungaroringi, Barrichello elleni klasszikusával, amikor a brazilt majdnem a falra kente. Jól látszik, hogy ott Barrichello mozdul először, Schumacher erre reagál. A mostani FIA-indoklásra vetítve pedig - Barrichello autójának nagy része Schumacher autója mellett volt, miközben Schumacher a pályán maradt, vagyis Schumacher manővere szabálytalan. Annak idején büntették is a hétszeres bajnokot, sőt, elnézést kért Barrichellótól.