Baj lehet a gigantikus Die Hard-díszletből a Hungaroringen

2012.05.25. 16:05 Módosítva: 2012.05.25. 22:27
300 méter hosszú díszletfal épül a Bruce Willis-film forgatásához a mogyoródi Forma 1-es pálya területén. A százmilliós költséggel felállított építmény a július 29-i magyar nagydíj idején is a Hungaroringen lesz, bár jó részét vissza kell bontani. Az elterjedt hírek szerint a filmes üzlet vezetett Szalay Balázs üzletfejlesztési igazgató gyors és indoklás nélkül bejelentett távozásához. Az érintettek cáfolnak.

Az Index információi szerint szeptemberig foglalja majd a Hungaroring alsó bejárata melletti helyet az a díszletfal, amelyet a Die Hard 5  magyarországi forgatásához használnak.  

A mintegy 15 ezer négyzetméteres, 300 méter hosszú építményt az F1 győzteseinek szoborparkjánál, a VIP-parkoló területén húzták fel. A Bruce Willis főszereplésével készülő produkciói moszkvai jeleneteinek hátterét adó gigantikus bluebox falat méretei miatt a pálya nagy részéről látni lehet.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója az Index kérdésre megerősítette, hogy a díszletfal a július végére tervezett magyar nagydíj idején is a pályán lesz, de szerinte a paraván nem fogja zavarni a verseny lebonyolítását. Hozzátette, hogy a forgatás a verseny idejére szünetelni fog.

Az elnök-vezérigazgató szerint a parkolót elfoglaló díszlettel azért nem lesznek gondok , mert a szerződés szerint a filmeseknek „bizonyos szintig” vissza kell bontaniuk. Úgy tudjuk, a bontás több tízmillió forintba kerül het.

Tizenegy milliárdból kijön

Az anyagiakról annyit tudunk, hogy a produkció a Mid Atlantic nevű magyarországi szervízcégen keresztül 11 milliárd forint alatti költést tervez nálunk, aminek ötödét a magyar részvétel miatt adóvisszatérítés formájában visszakapják.

Gyulay szerint nem igaz az az elterjedt pletyka, hogy az amerikai filmesekkel kötött megállapodás problémái miatt kellett távoznia Szalay Balázsnak a cég üzletfejlesztési igazgatói posztjáról . A Dakar-versenyekről ismert Szalay május 1-jével távozott a Hungaroringről, a gyors válás okairól azonban sem akkor, sem azóta nem hoztak nyilvánosságra pontos információkat, csupán annyit közöltek, hogy Szalay vélhetően nem mérte fel a menedzseri állással járó kötelezettségeket.

Gyulay az Indexnek kijelentette, nincs összefüggés a két ügy között. Ezt állította kérdésünkre Szalay Balázs is, bár azt elismerte, „ahogy annak idején minden üzlet esetében”, a Die Hard-produkcióval kötött szerződés létrehozásában is közreműködött.

Szalay most sem akart nyilatkozni, többszöri kérdésünkre is csak annyit mondott, hogy a menedzsment egyik tagjával kialakult ellentéte vezetett a távozásához.