Meghalt Frank Tamás Forma-1-menedzser

2012.06.05. 22:05 Módosítva: 2012.06.05. 23:19

Holtan találták otthonában kedden Frank Tamást, a Hungaroring alelnökét. Az évtizedek óta a Forma-1-gyel is dolgozó, 65 éves menedzser halála váratlan, körülményei még nem tisztázottak. Úgy tudni, egyedül volt a lakásban.

Névjegy

Frank Tamás 1946-ban született, 1976-ban költözött Ausztriába, ahol a válogatott kézilabdacsapat tagja lett, majd vállalkozó. Felesége, Marianne Frank és a szintén magyar születésű Peter Gerstllel alapította az Ostermann Kft.-t, ami 1985 óta folytatott Magyarországon kereskedelmi tevékenységet. Később megszerezte a Mahart irodaházának tíz százalékát és a Casino Vigadó is hozzá tartozott. Franknak a Forma-1 mellett sok üzleti érdekeltsége akadt, de fő profilja végig az autósport maradt. A Hungaroring és az MNASZ vezetésében is magas pozíciót töltött be.

Frank üzletember volt, 1994 óta főleg az F1 körül tevékenykedett, majd pár évvel később Baumgartner Zsolt menedzsereként is dolgozott, ő protezsálta az első és eddig egyetlen magyar pilótát a Forma-1-be.

A hetvenes években az egész családjával Ausztriába költözött, vállakozó lett. 1981-ben Gerstl Péterrel megalapította az Ostermann Kft.-t, ami 94-től foglalkozott a Magyar GP jegyértékesítésével és 20 százalékban a Hungaroring Zrt. tulajdonosa.

Frank részt vett a futam szervezésében is, jóbarátja lett az F1-főnök Bernie Ecclestone-nak, ezért hazai Forma-1-es ügyekben sok szál az ő kezében futott össze, rendszeresen segédkezett például a Hungaroring F1-szerződésének meghosszabbításában.

2003-tól menedzselte Baumgartnert, ő hozta össze előbb a Jordan, majd a Minardi csapattal, előbbinél két versenyt, utóbbinál egy egész szezont ment a Forma-1-ben a pilóta.

Baumgartner mellett az izraeli amatőr versenyzőt, Chanoch Nissanyt is az F1-be segítette, aki a Magyar GP egyik szabadedzésén vezethette a Minardit.

A Hungaroring mellett a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) általános alelnöke is ő volt, a hazai motorsportokban ahol tudott, szerepet vállalt. Ő volt az egyetlen magyar tagja a Forma-1-et irányító egyik legfőbb szervezetnek, a Forma-1 Világtanácsnak.

Idén részt vett az F1 magyarországi közvetítési jogait megszerző MTVA Forma-1-es riportercsapatának összeállításában is, aminek képernyős tagja lett Mezei Dániel, Wéber Gábor, Szujó Zoltán és Bende Adrienn, aki a pár éve Frank szervezésében indult, kizárólag női pilótákból álló Lotus Ladies Cup versenysorozatban is lehetőséghez jutott.

Az MNASZ gyászhíre

"Tragikus hirtelenséggel, életének 65. évében 2012. június 5-én, kedden elhunyt Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség általános alelnöke. Frank Tamás fáradhatatlan, lelkiismeretes munkájának is köszönhető, hogy a Formula 1-es autós gyorsasági világbajnokság egyik tradicionális futama lett a Magyar Nagydíj, amely elnyerte már az év versenye és az év rendezése címet is. Frank Tamás kitűnő kapcsolatokat ápolt Bernie Ecclestone-nal, illetve több Formula 1-es csapatvezetővel és versenyzővel. Munkája elismeréseként tagja lett az FIA Formula 1 Tanácsának. Frank Tamás elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hungaroring fejlesztésében is. Frank Tamás halálával nagy veszteség érte a magyar és a nemzetközi autósportot."