60 futam után újra a pole-on Button

2012.09.01. 18:57

2009. május végén Monacóban szerzett legutóbb pole pozíciót Jenson Button, mielőtt szombaton Spában megnyerte az időmérőt. Akkor még a Brawn GP-nél versenyzett, ez az első pole-ja a McLarennél. Az istállónál 50, összesítve 60 GP-t várt az újabb rajtelsőségre, ami a 8. pályafutása alatt.

A legjobb Spában ezelőtt 2000-ben volt, amikor újoncként harmadiknak kvalifikált, azonnal arra a napra emlékezett.

"12 éve harmadik lettem itt az időmérőn, de azóta nem igazán volt hozzám kedves ez a pálya". Nem ő lett volna, ha nem dob be egy poént. Minden idők leghosszabb nyári szünete miatt egy bő hónapja nem volt F1-verseny, így rendesen kipihenhette magát: "Öt hete nem versenyeztünk, már nagyon vártam, hogy folytassuk, úgy tűnik, öregszem, öt hetet kell pihennem, hogy összehozzak egy pole-t."

Button az első helyről a vasárnapi futam esélyese, de nem bízik a kiszámíthatatlan pályában, aminek az időjárása bizonytalan, bármikor eshet: "Nem vagyok benne biztos, hogy holnap is kegyes lesz hozzám Spa, és az ellenfelek is erősek, de ma jól ment minden nagyon".

Az angol mellől Kamui Kobajasi, mögüle Pastor Maldonado rajtol, mindkettő forrófejű pilóta, menekülnie kell a mclarenesnek a startnál, bár ő ezt nem mondta. Azt viszont igen, hogy a "vb messze van, ám ha még valamit akarok vele kezdeni, csakis a győzelem jöhet szóba, mert 80 pontot csak mindig Alonso előtt végezve lehet ledolgozni".