22 év után, a Schumacher-bukás miatt rúgta ki motorsportfőnökét a Mercedes

2012.12.14. 16:41

Csütörtökön jelentette be a Mercedes és Norbert Haug motorsportfőnök, hogy a szezon végeztével szakítanak, úgy tűnhetett, a menedzser búcsúja egyszerű nyugdíjba vonulás, hiszen 22 éven át vezette a németek sportrészlegét.

Másnap viszont a 60 éves Haug elárulta, az eredménytelenség miatt kellett mennie.

"Mindig van valaki, akinek vállalnia kell a felelősséget. Voltak sikereink az elmúlt három évben, csakhogy nem folyamatosan. Szóval ki kellett jelölni egy új irányt, és lépni" - nyilatkozta a SID hírügynökségnek.

Vagyis egyértelmű, ő bukik a kudarccal végződött Schumacher-projekt miatt. A hétszeres bajnok 2010-ben a Marcedesszel tért vissza a Forma-1-be, ami akkor vásárolta fel a világbajnok Brawn GP-t. A hároméves terv célja a vb-cím megszerzése volt, amit nem sikerült megvalósítani. Sőt, mindössze egy futamot tudtak megnyerni, Nico Rosberggel, idén, Kínában, a szezon elején.

Schumachernek a három idény alatt egy dobogós - harmadik - hely jött össze, ami semmi. Ő már korábban bejelentette, végleg visszavonul.

Haug hangsúlyozta, a válás baráti: "Leültem az elnökséggel a szezon után, és baráti megoldást kerestünk. Megtaláltuk, olyan fair beszélgetés volt, mint bármelyik az utóbbi 22 évben".

Haug a Mercedes szinte összes versenyén ott volt, mióta a márka 1995-ben motorszállítóként visszatért a Forma-1-be. A McLarennél meg is nyertek mindent, Mika Hakkinennel 1998-ban és 99-ben, Lewis Hamiltonnal 2008-ban lettek elsők a bajnokságban, kétszer megszerezték a konstruktőr-vb-t is, és mindig az élmezőnyben futottak. A gyári Mercedes-istállónál ezt sem sikerült elérni, a csapat a középmezőnyhöz tartozott.

Jövőre Schumacher helyére Lewis Hamilton érkezik, Haug pozíciójának még nincs gazdája, de területét részben Niki Lauda veszi át.