A Sauber korszakalkotót dobott, ha bejön

2013.02.04. 19:44

Kedden az első teszttel hivatalosan is elkezdődik a 2013-as Forma-1-es előszezon. Az összes topcsapat készen áll, a menőbbek közül csak a Williams késlekedik, csupán a második gyakorlásra, február 19-re készül el az új géppel. Jerezben, kedd reggel jön a Caterham és a Marussia, valamint a Toro Rosso.

Bemutatkozott már - sorrendben - a Lotus, a McLaren, a Ferrari, a Force India, a Sauber, a Red Bull és a Mercedes, vagyis az összes nagymenő.

Lotus

Kimi Raikkönenék a Lotusnál elsőre a tavalyira kísértetiesen hasonlító kocsit kaptak, aminek még az idén eltüntethető kacsaorra is megmaradt. Mindezt a beépíthető szépségpanel tömegével magyarázta James Allison technikai igazgató, de fontosabb, hogy kiemelte, a kasztni alatt teljesen új autó lapul. Átalakították a hátulját és a kipufogóját, és beleépítik a tavaly kitalált DRS-rendszert, a kétcsatornás állítható szárnykombinációt, ami dzsóker lehet, ha végre működésre tudják bírni. Az igazi ütőkártya viszont talán az állandóság: mivel a szabályok alig változtak, sokat alakítani nem volt kötelező, és az előző, nem lassú, és iszonyúan megbízható E20-as utódja, az E21-es még egy szinttel feljebb léphet.

"Azt hittem, többen használják majd a kozmetikai panelt, eddig majdnem fele-fele az állás,
bár szerintem a tesztek alatt mindenki ki fogja próbálni. Nem egy bonyolult dolog, de
minimális előnyt jelenthet, miközben a tömege csekély. Leginkább koncepciókérdés ez az
egész, akinek bejött a tavalyi kacsaorr, az valószínűleg nem bontja meg ezzel az autója
aerodinamikáját. Ilyen például a Lotus, aminek a passzív DRS-énél is számíthat az orr
formája. Ők egyébként a Red Bulléhoz hasonló kipufogót készítettek, átvették a Coanda-
rendszert rámpástól együtt" - értékelte a kocsit Wéber Gábor, az MTVA F1-es szakkommentátora, a Zengő Motorsport túraautó-pilótája.

Mclaren

A McLaren a Lotusszal ellentétben revolúcióra ment, legalábbis ezt állítja. Felrakta a szépségidomot az MP4-28-as orrára, de ami a legfontosabb, átalakította az első felfüggesztést olyanra, mint a Ferrarié, és amit az olaszok előtt a Minardi használt legutóbb, jó 10 éve.

"A McLaren eleje Ferrari, a hátulja Red Bull, ők azt mondják, hogy ez nagy revolúció, de én
igazából semmi nagy újdonságot nem látok. Inkább a többiek jó megoldásait vették át, a
felfüggesztés az aerodinamikai előnyök és több más, minimális különbség miatt választhatták.
Emeltek az orron is, de ez is fokozatos változás, várható volt; egy éve egészen lent hagyták az
autó orrát, májusban már magasabbra tették, most pedig még följebb mutat, maximálisan
kihasználva a szabályok adta kereteket" - vagyis Wéber szerint a forradalmi ötletek hiányoznak.

Red Bull

A világbajnok nagyjából azon az úton megy, mint a Lotus, és még Raikkönenéknél is jobb oka van rá. Címvédőként feleslegesnek tűnik kockáztatni, rizikósan nagyot dobni. Az RB9-est nem lenne nehéz összekeverni a tavalyi autóval, persze Adrian Newey valószínűleg kitalált valamit, csak nem olyan kirívót, vagy majd csak a pályán fog feltűnni a dolog.

Wéber: "Apróságokat találhatunk, leginkább az oldaldobozok változtak, rendesen alávágtak, a tetejét kiszélesítették, hogy még jobb kipufogóhatást érjenek el, illetve, hogy a levegő áramlását
maximálisan ki tudják használni. Maradt a lépcsős orr, egy mini panelt azért kapott a tövében,
lehet még rajta fejleszteni, akkor is valószínűleg, ha Newey azt mondja, hogy a végefelé jár a
koncepció. A kipufogó, a diffúzor és a fenéklemez környékén
lehet trükk, de konkrétan sokat még nem látni".

Sauber

Ránézésre is nagyot akart dobni a Sauber, ami remekül fest, sőt űberklassz, formára, színre, mindenre. Ráadásul van egy korszakalkotó újítása, sokkal, mintegy 50 százalékkal keskenyebbek az oldaldobozai, mint elődjének, illetve mint az ellenfelek gépeinek. Az extrém kicsinyítéshez ráadásul egy baleset adta az ötletet: Sergio Perez tavaly Monacóban a szalagkorlátnak csúszott az autó oldalával, ami rendesen összetört. Az elemek annyira felgyűrődtek, hogy a mérnökök látták, rengeteg haszontalan rész van, ha kisebb lenne a kocsi oldala, ugyanolyan biztonságos és hatékony lenne akkor is, sőt.

"A 2011-es monacói baleset a legjobb példa rá, hogy néha nem a tervezőasztalnál születnek a
nagy ötletek, hanem az élet adja őket. Olyanok az oldalszekrények, mintha levágnád egy
kenyér héját, sokkal kisebbek lettek. Ez forradalmi megoldás, minden hagyománnyal szakít,
extrém kicsik az oldaldobozok. Nem tudni még, hogy ez bejön-e, de ha igen, ezt nem lehet
lemásolni, ez egy alapkoncepcionális dolog. Emellett az autó elején is csatornát alakítottak ki,
hogy a levegő a legideálisabban áramolhasson, a kozmetikai paneleknek csak az oldalfala
került az orra. Lehet, hogy Hülkenberg tett jó lóra, és nem Sergio Perez, aki pedig a Saubertől
a McLarenhez szerződött" - véli a szakértő.

Ferrari

A tavalyi szezon második helyezettje idén nagyon fogadkozott, hogy a tavalyi hibákat nem ismétli meg, és az első futamtól kezdve versenyképes lesz. Az F138-es autóra nézve ez nem kétséges, bár meghökkentő húzást nem látni.

"Elsőre annyit tudtam mondani, tök jó a fehér csík az alján. Nagy különbségek nincsenek az
elődjéhez képest, hosszabb az orra, hosszabb a váltója, zsugorítottak a hátulján, variáltak a
fékhűtésnél. Nem extrém a kipufogója, a motor légbeömlője viszont igen, ennek van a
legjobban alávágva. Az első felfüggesztés maradt a tavaly az F1-be 12 év után visszahozott
húzórudas koncepció, amit idén a McLaren is átvett. A Ferrari egy éve megszenvedett vele,
viszont mostanra kiismerhették és továbbfejlesztették, ami előnyt jelent."

Force India

A szezon egyik meglepetése volt tavaly az indiai tulajdonú csapat szereplése, az utolsó futamon az azóta a Sauberhez távozott Nico Hülkenberg még vezetett is. A VJM5-ösből lett idén a 6-os, ami talán a legegyszerűbb konstrukció, ha az orrát nem számítjuk, majdnem pont olyan, mint elődje.

"Ma ez a klasszikus evolúció. A kipufogója akár a McLarené, egyébként szinte csak a
kozmetikai panelban különbözik a tavalyitól a kocsi. A szárnyak persze mások, főleg a hátsó,
aminek a középső, ún. nyeregszárnyának négy részes felépítése egészen különleges" - értékelte Wéber, ám többet nem tett hozzá ő sem.

Mercedes

Ha van gyár, ami a Ferrarinál is jobban fogadkozik, és méginkább teljesítménykényszerben van, az a Merci, mert három év alatt egyetlen futamgyőzelmet tudott csak összehozni. Épp ezért szerezte meg Lewis Hamiltont, újította meg a menedzsmentet új embereket beépítve a stábba. És csinált egy pofás kocsit is, a W04-est de azt nem lehetne mondani, hogy mindent egy lapra feltéve kockáztatna a sikerért: eltűnt a lépcsős orr, finomodott és egyszerűsödött a dizájn, főleg az autó hátuljánál. Értékelni nem könnyű, mert pont ezen a ponton mindent lefedtek, így csak sejteni lehet, mi van a bőre alatt.

"Ez az autó is követi az aktuális csapásirányokat, de egyelőre semmi extra újítás az első képek alapján. Persze ettől még lehet gyors. Az látszik, hogy nagyon törekedtek arra, hogy az oldalszekrény körüli légáramlást szeparálják a kipufogó-csatornától, és az utóbbi hatékonysága miatt meredeken lejt hátrafelé az egész. Nagy kérdőjel az autó egyelőre" - Wéber szerint.

Láttuk a résztvevőket, természetes, hogy kellene valamilyen összegzés arról, melyik a legjobb, és milyen sorrendre számíthatunk idén. Nem könnyű ez, sőt, lehetetlen látatlanban bármi biztosat mondani. Teszt, tesztek kellenek, és sanszosan az is kevés lesz a pontos okoskodáshoz: az F1 mas már annyira gyorsan fejlődik, hogy a márciusban nyertes autó májusban már versenyképtelenné válhat.

"A bemutatott kocsik, ahogy az utóbbi években már az megszokott, szinte
köszönőviszonyban sem lesznek az első futamra érkezőkkel. A Red Bull szinte ugyanolyan,
jó lehet, a McLarennél benne van a veszély, hogy előjön a Ferrarinál tavaly látott
elsőfelfüggesztés-probléma, amit az olaszok idénre megoldhattak. Az is lehet persze, hogy
betalál a McLaren, de nagyon sok függ az új Pirelliktől. A Ferraritól mindenestre jobbat
várok, mint egy éve, most már nem foghatják a szélcsatornára a problémákat. Lemásolták a
Red Bull hátulját, ez eredményre vezethet - jósolja szakértőnk. - Vagyis a Red Bull maradhat az élen, a Ferrari közelebb jöhet, a McLaren talán kicsit visszacsúszhat, a Sauber feljöhet, a Lotusszal viszont óvatos vagyok: ahogy tavaly, most sem látni semmi extrát, viszont akkor is egy jó alapot hoztak. A Force India hagyományosan a szezon előrehaladtával szedi össze magát. Ki talál be pont, nem tudni, ám az nyilvánvaló, hogy a módosított Pirellikkel való összhangon újra sok fog múlni."