Bernie: Istennél gazdagabbak az F1-istállók

2013.02.14. 10:00

Gerjesztett pánikhangulat alakult ki az F1 körül az utóbbi pár hónapban, mert csődbe ment a Hispania Racing Team, a Marussia kirúgta Timo Glockot, hogy fizetős pilótát szerződtethessen helyette, illetve fizet a helyéért a két caterhames, Charles Pic és Guido van der Garde. Pastor Maldonadót a Williamsnél, Sergio Perezt a McLarennél támogatja dollártízmilliókkal személyes szponzora.

Évek óta elmaradnak a nagyszabású autóbemutatók, felmerült, hogy a gazdasági világválság az F1-ben is komolyan felütötte a fejét. Martin Whitmarsh McLaren-főnök osztja ezt a nézetet, és spórolásra szólít, Ross Brawn Mercedes-csapatfőnök szerint sem szabad költekezni, de azért krízisról nem beszél.

Tovább növelhette a nyugtalanságot, hogy Bernie Ecclestone-nak sokáig nem sikerült megegyeznie a csapatokkal a 2013 végén lejáró Concorde-szerződésről. A megállapodást Ecclestone F1-et szervező cége (FOM) köti az istállókkal, és nem kevés pénzt csorgat vissza nekik a sorozat bevételeiből.

A nagyfőnök viszont most az amerikai Autoweek magazinnak kijelentette, hogy megegyezett mindenkivel az új Concorde-ról.

"Csütörtökön felgyorsítottam a csapatokkal a Concorde-tárgyalásokat. Mindegyik biztonságban van. Mindegyikkel megállapodtunk, köztük a Marussiával. A Marussia is marad. Azt hittem, bedől, de mégsem. Mindegyiknek több pénze lesz, mint istennek" - nyilatkozta Ecclestone.

   berniemoney

Utóbbi kiszólását arra alapozza, hogy az új irányvonalak szerint a 11 csapat között a televíziós jogdíjak nem 47 és fél, hanem 63 százalékát osztják szét. (A tévés jogdíjak összege mindenhol titkos.)

Bevezetik továbbá a Konstruktőrbajnok Bónuszát is, amit a 2012-es évad előtti négy szezon futamgyőztes csapatai között osztanak szét. Az összeg a Forma-1 teljes éves bevételének 7 és fél százaléka vagy maximum 100 millió dollár lesz.

Ecclestone a napokban aláírt egy 125 millió fontos, ötéves szponzori szerződést az arab Emirates légitársasággal is, a cég globálisan hirdeti magát a Forma-1-ben, logói az évad 19 futamából 15-ön megjelennek a pálya körül.