A Pirelli valószínűleg bevállalja

2013.07.02. 11:40

A brit Telegraph szerint a hétvégi Német Nagydíjra átdolgozza a gumikat a Pirelli, és lesz verseny. Az olasz cég kevlárra cseréli az eddigi acélbetétet, megerősíti az abroncsokat, hogy a Brit GP defektjei ne ismétlődhessenek meg.

Silverstone-ban legalább négy autó kapott durrdefektet. Az istállóknál felmerült, kihagyják a nürburgringi futamot, mert a Pirelli egyelőre nem tudja pontosan megmagyarázni, mi okozta a hibát, és ha arra újra van esély, nem engedik ki pilótáikat. A silverstone-i gumi ugyanis életveszélyes. Tavalyi gumikat akartak a csapatok, ha ezt nem is, de a tavalyi technológiát, ami biztonságos volt, megkapják.

A Pirelli ezt a módosítást már nagyjából egy hónapja, a Kanadai Nagydíjra el akarta végezni, ám a Ferrari, a Lotus és a Force India megvétózta a tervet. A mezőny teljes beleegyezése volt szükséges eddig a szezon közbeni gumiváltoztatáshoz, a szabályt a hétvégén történtek miatt megváltoztatják - ne kelljen egyhangú többség, a FIA egyedül intézkedhessen, ha veszélyhelyzetet lát.

A Pirelli a tavalyig megszokott kevlárt idén acélra cserélte, ami könnyebben és jobban felmelegszik. A hő átterjed a futófelületre, ami túlmelegszik, szétrobban, szerencsésebb esetben csak szétfoszlik. A Pirelli azt még nem erősítette meg, hogy Silverstone-ban is ez volt a gond.

Kedden várható a Pirelli magyarázata, majd a szerdai, válságüléssé vált technikai tanácskozáson kell nyilatkoznia a cégnek, tudja-e garantálni a biztonságos gumikat a hétvégére.

A magyar verseny három és fél hét múlva kezdődik, akkorra teljesen rendeződnie kell a gumibotránynak.