Raikkönen: Semmi se tart vissza a Ferraritól

2013.09.05. 17:31

Fernando Alonso csütörtök délután Monzában arról beszélt, "topcsapatnak két toppilótára van szüksége", megnyitva az utat Kimi Raikkönen előtt a Ferrarihoz, ezzel egyidőben a finn hasonlóan nyilatkozott jövőjéről ugyanott.

A Red Bull-hely, amivel szóba hozták Raikkönent, a héten elkelt, Daniel Ricciardo foglalhatta el, így maradt neki a Ferrari és a Lotus, ahol most van. Csakhogy a Lotusszal még meg sem kezdték az egyezkedést a következő szezonról.

"Tudják, miért nem haladunk, és ha azt nem intézik el, nincs mit beszélnünk a következő évről. Ennyi. Pontosan tudják az okokat" - idézte az exbajnokot az Autosport.

Nem árulta el, mire gondol, így csak találgatni lehet. A Lotustól lépten-nyomon azt mondják, Raikkönennek nem pénz kell, hanem az istálló technikai háttere a fontos neki. A csapat tárgyal az Infinity Racinggel egy nagyobb támogatói megállapodásról, ám hónapok óta nincs előrelépés ott sem. (A Red Bullt az Infiniti autómárka pénzeli.) Emellett állítólag motorszállítójuk, a Renault is képben van, a franciákkal komolyabban együtt akarhatnak működni, ami jobb motort és autót eredményezhetne 2014-re, főleg, hogy az új turbók miatt a motor felértékelődik. (Félév múlva a V8-as szívóról V6-os turbóra vált az F1.) A Renault-szál viszont még vékonyabbnak tűnik, mint az Infinity.

Raikkönen csütörtökön kijelentette, 2009-es távozása nem tántorítja el attól, hogy visszatérjen a Ferrarihoz: "Soha senkivel semmi bajom nem volt, bár nyilvánvaló, hogy alakulhattak volna máshogy a dolgok, több területen is. De nem csak a Ferrarival, más csapatokkal is".

2007-ben világbajnok lett az olaszokkal, egyelőre ő a márka legutóbbi bajnoka, ám két évvel később úgy távozott, hogy 2010-ben inkább nem indult az F1-ben, és zsebre tette az ebben az esetben neki járó több mint tízmillió eurót. Mivel futó szerződéséből rakták ki, kártérítést kellett fizetniük.

Raikkönen egyébként nem bánja, hogy Ricciardót szerződtették helyette: "Nem meglepő, hogy őt igazolták, semmi problémám ezzel, mást akartak. Őket kérdezzék, mit, én nem tudom. Nem érdekel a dolog, nem először fordult elő ilyesmi. Tárgyalsz valakivel, aztán nem jön össze".

Monzában, a hétvégén még sem Massa, sem Raikkönen jövőjével kapcsolatban nem várható bejelentés, állítja a Ferrari. Korábban, már egy hónapja arról írtak Németországban, hogy a szupermárka konkrét ajánlattal kereste meg a finnt, de ezt cáfolta a cég.