Kimi Raikkönen visszaigazolt a Ferrarihoz

2013.09.11. 14:16

Újra a Ferrarinál indul 2014-től Kimi Raikkönen, közölte az istálló szerda kora délután. A finn 2 éves szerződést kötött excsapatával. A Lotustól igazol át az olaszokhoz, és Felipe Massát váltja, Fernando Alonso társa lesz.

Raikkönen 2007 és 2009 között már versenyzett a Ferrarinál, első évében megnyerte a világbajnokságot, majd 2010-ben és 2011-ben a rali-vb-n indult. Akkor élő szerződéséből tette ki a csapat, így több mint tízmillió euró bánatpénzzel távozott, ami járt neki a 2010-es idényre.

Átigazolása hónapokon át húzódott, először a Red Bull Racinggel hozták össze, de a világbajnok istálló inkább a 10 évvel fiatalabb Daniel Ricciardót választotta. A Ferrari állítólag augusztus elején tett neki ajánlatot, a tárgyalások elhúzódhattak egészen szeptemberig.

Csütörtökön már sejteni lehetett, hogy készül valami, mert Alonso nyilvánosan elismerte, a Ferrarinak két toppilótára van szüksége, majd maga Raikkönen beszélt arról, hogy semmi sem tartja vissza a Ferraritól. Stefano Domenicali, aki 2008-ban és 2009-ben főnöke volt az olaszoknál, annyit mondott, megfontolná, hogy újra alkalmazza. Massa aztán kedd este kitwittelte, ő biztosan nem lesz az olaszoknál jövőre, így még nyilvánvalóbbá vált Raikkönen érkezése, ám a hivatalos bejelentésre még várni kellett.

Alonsóval egyértelműen a Forma-1 legerősebb pilótakettősét fogják alkotni, amihez hasonló nem volt 2007 óta. Akkor a spanyol klasszis Lewis Hamiltonnal indult a McLarennél, de csak egy idényen át bírta, a sorozatos villongások után visszament előző helyére, a Renault-hoz. A Ferrari legutóbb 1953-ban indított egymás mellett két világbajnokot.

Raikkönen az idei szezon vége után csatlakozik új csapatához, első tesztje a Ferrarival valószínűleg januárban lesz. Massának új állás után kell néznie, míg Raikkönen posztjára szinte biztosan Nico Hülkenberg érkezik a Lotushoz, a Saubertől.