Legvadabb: Alonso a McLarennél

2013.09.20. 13:31

Az igazolási szezon legváratlanabb pletykája indult el pénteken a szingapúri GP-paddockban: a McLaren azon dolgozik, hogy visszaigazolja Fernando Alonsót. A sztorit lehozta a Guardian és a BBC is, miután Jenson Button, a McLaren egyik jelenlegi pilótája olajat öntött a tűzre, amikor jövő évi szerződéséről kérdezték. Köztudott, hogy hivatalosan még mindig nem hosszabbított, sem ő, sem csapattársa, Sergio Perez.

"Úgy érzem, itt leszek jövőre, ennyit tudok mondani. És boldogan maradok itt. A dolgok most időbe tellnek, nagy változásokon megy át a csapat, érkezik a Honda. Új a helyzet a partnereinknek is. De egyáltalán nem aggódom a jövőm miatt ennél a csapatnál, szerintem izgalmas lesz és hosszú. A Hondával kapcsolatban is jót érzek, a nagy H igen érdekes jövőt tartogat nekünk" - nyilatkozta Button, majd arra kellett válaszolnia, mit gondolna, ha jövőre Alonso lenne a társa.

Meg is tette: "Szerintem meglehetősen izgalmas lenne. Sok csapattárs van, akivel szívesen dolgoznék. Tudom, hogy 33 éves vagyok, az egyik legidősebb, de még mindig van mit tanulnom. Bizonyos pilótáktól pedig többet tanulhatsz, mint másoktól, abból meg minden istálló csak profitálhat, ha két rutinos versenyzője van".

Az újságírók tovább ütötték a vasat, és azt kérdezték, barátjának tartja-e Alonsót.

"Di Restával és Webberrel szoktam csak lógni, de nagyra tartom Fernandót, azóta itt van, mint én, rengeteg tapasztalatunk van, neki is, nekem is, számos csapatnál dolgoztunk már. 2002-ben tesztpilótánk volt a Renault-nál, melóztam vele. Tisztelem a srácot, elég nehéz éve van jelenleg."

A BBC Martin Whitmarsh McLaren-csapatfőnöknél is érdeklődött Alonso-ügyben, örülne-e, ha nála vezetne? "Igen, minden csapat szívesen látná, ő a legjobb pilóta. Nem tudom, meddig van szerződése, úgy sejtem, van."

A SkySport az 1. szabadedzés után ültette le Whitmarsht egy hosszabb beszélgetésre. "Azt kérdezték tőlem, érdkelne-e Alonso, őszintén válaszoltam, igen. Nincs olyan menedzser a paddockban, akit ne érdekelne" - pontosított, de arra nemmel felelt, hogy tárgyaltak-e már a spanyollal.

Alonso 2007-ben egy nagyon viharos évet töltött a McLarennél Lewis Hamilton társaként. Az angollal marták egymást, és az év végén távozott, összeveszett Ron Dennis csapatfőnökkel is. Csakhogy azóta sem Hamilton, sem Dennis nincs már az istállónál, a Ferrarinál Alonso pedig jövőre megkapja maga mellé Kimi Raikkönent.

"Erős pilótakettőst akarunk. Mindig is erre törekedtünk. Sok minden zajlik a háttérben" - ezek már Jonathan Neale, a McLaren menedzser igazgatójának szavai.

A brit sajtó szerint arról egyeztetnek, hogyan lehetne azonnal, de legkésőbb 2015-re, a Honda érkezésére a McLarenhez vinni Alonsót. (Jövőre még Mercedesszel mennek.) A Santander bank kellene ehhez, a spanyol bank állja Alonso gázsiját a Ferrarinál, de a McLarent is szponzorálják, mert Angliában is vannak fiókjaik és rengeteg érdekeltségük.

Button a SkySports egyik riporternőjének péntek délután azt mondta, az ő szerződése rendben, aláírta, Whitmarsh erre annyit felelt, nem tudja cáfolni pilótája szavait, de a jövő évi kettősüket csak később fogják bejelenteni.

A fentiek alapján Sergio Perez kerülhet a tönk szélére a McLarennél, ő csütörtökön így nyilatkozott a szerződéshosszabbításáról: "Nagyjából mindent elrendeztünk, most rakjuk ki az utolsó pontokat, de inkább Martint (Whitmarsh) kellene erről megkérdezni".

Whitmarshnak a Sky úgy tette fel a kérdést, azt meg tudja-e erősíteni, hogy egyik pilótája rendben van jövőre, a másik majdnem, erre igennel felelt.

Alonsónak 2016-ig van szerződése a Ferrarinál, Raikkönennek 2015 végéig. Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök hosszabb távon állítólag Sebastian Vettel megszerzésén dolgozik.

A dolgok állása szerint Alonso 2014-ben még marad az olaszoknál, 2015-től viszont reális, hogy visszamenjen a McLarenhez.