Alonsót se szerették, most mégis kedvenc

2013.09.23. 18:26

Folyamatosan fütyülik Sebastian Vettelt a dobogón, a Hungaroring, majd Monza után most vasárnapi, szingapúri győzelmekor fogadta füttykoncerttel a közönség.

"Nem szép ezt hallani, de ha körülnézünk a tribünön, pirosból van a legtöbb. A Ferrari szurkolótábora és hagyományai a legerősebbek a Forma-1-ben. Régebb óta vannak itt, mint bárki, és sikeresebbek mindenkinél, még ha egyre több kéket is látok. Elragadják az érzelmeik, ha nem nyernek, és ha más nyer, az nem tetszik nekik. Nem tőlem kapják a legizgalmasabb versenyeket, de ha ilyen napunk van, nem is bánom. Amíg fütyülnek, tudjuk, jól végezzük a munkánkat. És láttam német zászlókat is, a tiszteletkör szép volt" - nyilatkozta Vettel, aki két hete, Olaszországban is a Ferrari-drukkereknek tulajdonította a dolgot.

Szingapúr élete egyik legjobb versenye volt, 13 másodperces előnyt veszített el a biztonsági kocsi miatt, de aztán mintegy 10 kör alatt újra kiautózott bő 20 másodperc fórt, hogy nyugodtan kereket cserélhessen, és a második Fernando Alonso elé térhessen vissza, az élre.

"Nem kapunk ajándékba semmit. Nem volt könnyű hétvége, tudom, mennyi melónk van ebben. A szerelők annyit dolgoznak, amennyit a szabályok engednek, a mérnökök szintén. Mindent beleadnak. Ha ilyen futamunk van, az az éjjeli munka és az elszántság gyümölcse" - értékelt a háromszoros bajnok.

Vettelt még nem érdekli, hogy nem kedvelik, illetve, hogy nem ismerik el, a csapatfőnök Chris Hornert viszont már igen.

"Nem sportszerű ez az egész, Sebastian szétmelózta magát, és bár nem törődik vele, ő is csak ember, meg fogja érezni. Fantasztikusan ment, csodálatosan, ezt tapsolni kellene, nem fütyülni. Van egy kisebb csoport, aminek nem tetszik, pedig a mostani az egyik legjobb teljesítmény volt, amit láttam tőle. Nagyszerű srác remek humorral és nagy szívvel. Nem tudom, mi baj lehet vele, de ezt nem érdemli."

Horner Vettel helyzetét Aliéhoz, pilótáját Alonsóhoz hasonlította: "Kezd sorozatban nyerni, kicsit, mint Muhhamad Ali, látni akarják, ki tudja megverni. A győzelem nem mindig népszerű. Azt mondom neki, ne törődjön vele. Pár éve Fernando Alonsót is fütyülték, amikor Lewis Hamilton mellett volt vagy amikor a Renault-val sokat nyert. Csakhogy a bűnbakból elég gyakran lehet hős".

Alonsót 2005 és 2007 között tényleg jóval kevesebben szerették, mint most, amint a gyengébb Renault-val, majd aztán a Ferrarival is győzött, akkor kezdett igazán népszerűvé válni. Amikor világbajnok lett, 7-8 éve, nem örültek neki annyira.